Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 26. 9. 2013.

| Društvo

U “Pčelici” prave “dosijee” o deci

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
c
Ilustracija

Podaci o razvoju i napretku dece koja idu u vrtiće niške Predškolske ustanove biće prikupljani u specijalnom portfoliju u čijem će kreiranju učestvovati roditelji i vaspitači.

Pedagozi “Pčelice” Sonja Spasić i Sonja Cvetković pojašnjavaju da je jedan od ciljeva ovakvog praćenja individualizacija i da je ideja omogućiti svakom detetu da se razvija i napreduje u skladu sa svojim mogućnostima.

- Vaspitači su svakodnevno u direktnom kontaktu sa decom i imaju dobar uvid u njihovo napredovanje. Takođe postoje skale koje će oni pratiti i podatke beležiti u portfolio - kaže Cvetković.

Untitled.jpg foto: Sonja Spasić i Sonja Cvetković Portfolio je, kako kažu u ovoj ustanovi, fascikla, sveska ili kutija koja će sadržati fotografiju deteta, opise ponašanja i reakcija na pojedine situacije, crteže, tabele koje prate razvoj, stilove učenja, postignuća i slično.

Roditelji će na početku dati kratak opis deteta i njegovih osobina, pa bi tako portfolio trebalo da sadrži podatke o tome šta dete voli, čime se igra, kakov odnos ima prema odraslima i prema vršnjacima, njegova interesovanja i slično.

- Ideja je da se podaci o postignućima deteta prenesu u prvi razred kako bi učitelj imao uvid u kojim aspektima razvoja je dete jače ili slabije, pa će tako moći da zna na čemu više treba raditi - kaže Spasić.

Uvid u ovaj dokument imaće, kako kažu u “Pčelici”, samo vaspitači i roditelji, a moći će da ga prelista i dete kako bi uvidelo svoj napredaki i osnažilo samopouzdanje.

Prema rečima pedagoga “Pčelice”, reakcije roditelja uglavnom su pozitivne i do sada nije bilo slučajeva da roditelji odbiju da se za njihovo dete kreira portfolio, pa nije poznato kakva bi procedura bila ukoliko se to ipak dogodi. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dzeja

    14:06 // 5. 6. 2014.

    Po meni to je bas super. Deca od malih nogu pokazuju sklonosti ka odredjenim stvarima, aktivnostima I talenti kod dece treba ici u smeru razvoja I unpredjenja istih. Dokle cemo biti zatucano drustvo?!

  • Nesa

    21:23 // 30. 4. 2014.

    Prvo,to je nametnuto vaspitacima.Krivite Beograd.To smisljaju oni foteljasi iz ministarstva,koji uzgred,nisu nikada proveli ni pet minuta sa decom u grupi.

  • zorica

    21:04 // 5. 3. 2014.

    Bruka i sramota. Praviti take zabeleške od deci. Odakle im pravo. To treba podneti prijavu zaštitniku građana. Mislim da je to protivzakonito. Sutra ću prijaviti Ustanovu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: