Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 7. 10. 2020.

| Društvo

U "Pčelici" više ne važe potvrde privatnih pedijatara, roditelji tvrde da se time krši zakon

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pčelica
Roditelji nezadovoljni što potvrde pedijatra iz privatne klinike više ne važe; foto: "Pčelica"

Potvrdu pedijatra iz privatnih klinika i ordinacija da je dete zdravo kako bi se vratilo u vrtić ili one koje roditelji donose kao opravdanje za odustvo, u niškoj Predškolskoj ustanovi "Pčelica" više ne prihvataju. I dok pojedini roditelji smatraju da je reč o diskriminaciji lekara i kršenju zakona, iz "Pčelice" poručuju da potvrdu mora da izda izabrani pedijatar, koji je po pravilu zaposlen u nekoj od državnih zdravstvenih ustanova.

Da kao kao opravdanje što deca nisu bila u vrtiću ne mogu da koriste potvrdu ukoliko ju je izdao lekar privatne klinike, kažu nezadovoljni roditelji koji smatraju da je reč o diskriminaciji.

Iz privatne klinike ne mogu da uzmu ni potvrdu da je dete zdravo, koja je trenutno uslov da krenu u vrtić, zbog epidemije korone.

Osim što su nezadovoljni ovakvom odlukom, roditelji ukazuju i na kršenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji propisuje da su državne i privatne zdravstvene ustanove koje imaju dozvolu za rad izjednačene.

Na koji način i na osnovu kog prava može da vrši diskriminaciju lekara i da na ovaj način praktično nameće roditeljima kod koga će da se leči njihovo dete, jer u slučaju neodlaska u državni Dom zdravlja ne može dobiti validnu potvrdu za povratak, pogotovo, kao što je slučaj mnogih roditelja, da imaju odličnu saradnju sa lekarima pedijatrima iz privatnih klinika, koji duži niz godina prate razvoj deteta, a koji ne rade u državnim institucijama, više ne mogu da vode decu kod ovih lekara, jer je besmisleno plaćati pregled, a pri tom dete mora zbog potvrde da se vodi i u Dom zdravlja - navodi jedan od roditelja.

Jedan od roditelja napominje da "Pčelica" ovakvom odlukom krši i Ustavom zajemčena prava na zdravstvenu zaštitu i slobodan izbor lekara.

Nezadovoljni su i zato što se u državnim ustanovama dugo čeka i na termin i na pregled, dok se u privatnim klinikama pregledi zakazuju i poštuje dogovoreno vreme, pa nema gužve i mnogo ljudi na jednom mestu, što je, ističu, posebno važno tokom epidemije korone.

Dok se u Domu zdravlja čeka na pregled u prepunim hodnicima sa drugom bolesnom decom tako da je rizik od zaražavanja još težim bolestima na maksimumu - ne znam samo da li je neko o tome razmišljao ili je u stvari cilj da se što više dece razboli i opet dođe do prestanka rada vrtića i škola? - pitaju roditelji.

Iako nisu konkretno odgovorili na pitanja novinara zašto potvrda pedijatra iz privatne klinike više ne važi, iz "Pčelice" objašnjavaju da potvrdu da je dete zdravo, kao i da je uredno vakcinisano, mora da izda izabrani lekar, koji je po pravilu zaposlen u državnoj zdravstvenoj ustanovi.

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom stuacijom pri otvaranju vrtića, dolasku dece i dužem odsustvovanju deteta potrebno je dostaviti zdravstvenu potvrdu nadležnog izabranog pedijatra. U konsultaciji sa Ministarstvom zdravlja, dobili smo pojašnjenje da doktori medicine koji imaju ovlašćenja izabranog lekara određuju se ugovorom između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i davaoca zdravstvenih usluga - pojašnjavaju.

Kažu da je Pravilnikom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja nege i preventivno zdravstvene zaštite dece u predškolskoj ustanovi propisano ko su ovlašćena lica koja izdaju zdravstvene potvrde i overavaju karton deteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    15:57 // 8. 10. 2020.

    Pa vi vodite dete kad pedijatar radi u savetovalistu. Prestanite vise da dizete galamu za sve i svasta. Izabrani pedijatar ce roditelju da napise opravdanje za dete i pregleda ga i ako je zdravo za dva minuta da sve zavrsite.

  • nada

    10:06 // 8. 10. 2020.

    A što je diskriminacija roditelja koje rade i oni koji ne rade .Koji roditelji ne rade nemaju gde decu pa samim tim ne mogu da traze posao.Sramota.

  • Jovana

    22:50 // 7. 10. 2020.

    Meni dete ide u vrtić Panda. Ovo sve što pišete je ništa prema onome što se tamo dešava. Mi čak nemamo ni kontakte sa vaspitačicama. Odgovorno je zlo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: