Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 5. 11. 2020.

| Društvo

U Pejkovcu kod Žitorađe ne žele ulicu na privatnom zemljištu, najavljuju protest ispred opštine

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
ulica
Ne žele ulicu na privatnom posedu; Foto: Lj. M.

Meštani sela Pejkovac u opštini Žitorađa najavljuju protest, nezadovoljni predlogom nacrta Adresnog registra Srbije po kome je jedna od ulica u selu ucrtana kroz njihov privatan posed i obradivo zemljište. Tvrde da planirana ulica zapravo ne vodi nikuda i kažu da će u koliko se problem ne reši započeti štrajk ispred opštine.

Kažu da je sporednoj ulici dodeljeno ime Jovana Dučića, da prolazi pored njihovih štala, kokošinjaca i pomoćnih objekata koji sada nacrtom imaju broj ulice. Po planiranom, zahvata veći deo obradivog zemljišta, a prvobitnim planom nije ni bila upisana i da je to urađeno bez saglasnosti i znanja vlasnika. ulica 1 Privatni put ne želi da se pretvori u ulicu; Foto: Lj. M.

Nameće nam se ulica kroz naše private parcele bez ikakve konsultacije i u suprotnosti sa Uredbom o Adresnom registru. Naime, Elaboratom je u našem selu predviđeno 11 ulica plus jedna zajednička sa susednim selom Đakus. Međutim, sada smo saznali da je naknadno dodata i 13 ulica imenovana kao Jovana Dučića, ne zna se u čijem interesu i mimo plana, ali u našem sigurno nije – tvrdi Andrija Aleksić iz Pejkovca.

Kaže da su on i još 3 porodice kroz čije parcele treba da prođe ova ulica, tražili objašnjenje od nadležnih opštinskih službi, pisali zahteve i dopise ali da su uvek upućivani na nadležne državne organe, od kojih do danas nije stigao nijedan odgovor. kokošinjac Kokošinjci i štale dobijaju broj ulice; Foto: Lj. M.

To je u stvari parcela od oko 200 metara koju sam sa braćom formirao odvajanjem naših plačeva kako bi tu bio zajednički put koji će koristiti samo nama. Pokušali smo da ukažemo opštinskim službama da je privatni put i da se ukine ulica jer nije od šireg društvenog značaja za zajednicu i vodi samo do naših njiva. Čak su i brojevi naših kuća promenjeni, pa umesto prvobitnih brojeva koji su vezani za ulicu Miloša Crnjanskog, sada su vezani za novu ulicu. Mi to nećemo prihvatiti i borićemo se svim zakonskim sredstvima da se ova odluka ispravi. Nije u našem interes da se privatno imanje pretvori u državni put – priča Aleskić.

I dok meštani sela ističu da ovakve, po njima zloupotrebe, dovode do poremećenih međuljudskih odnosa među komšijama, u opštini Žitorađa tvrde da je reč o državnoj odluci, a da je prigovor nezadovoljnih meštana prosleđen nadležnim institucijama od kojih se još čeka odgovor. put Put ka privatnom posedu koji ima izlaz na drugu ulicu; Foto: Lj. M.

Mi kao opština smo dužni da u svakom mestu svakoj kući dodelimo kućni broj i ulicu. To su radile nadležne mesne kancelarije, a mi smo samo skupštinskom odlukom usvojili njihove predloge. U ovom slučaju je reč o formalnoj odluci da se dodeli ulica kako bi ljudi dobili kućni broj – kažu nadležni u Žitorađi.

U Mesnoj zajednici u Pejkovcu nisu želeli zvanično da komentarišu ovaj slučaj, ali tvrde da po zakonu svaki put koji koriste više od 3 stambena objekta dobija ulicu i broj, što je i ovde slučaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikolicjovica

    22:01 // 10. 3. 2024.

    dali mogu da dobijem skicu donje utrine

  • Бостанџија

    08:19 // 12. 11. 2020.

    ,,Надлежни,, органи боље да затворе бетонским калупима поток у селу Пејковац а не да измишљају путеве како би неки људи могли лакше до својих обрадивих парцела.Поток је већ 70 год.отворен извор заразе,сетимо се колико возила је до сада слетело у поток,а да не причамо о бунарима који су на пар метара од потока.

  • Poljoprivrednik

    22:42 // 11. 11. 2020.

    Уместо беспотребног пута на приватним парцелама боље калупима да затворе поток који је легло заразе годинама.Бунари су на пар метара од потока што доводи у исправност пијаћу воду.Стављањем калупа спречили би и саобраћајне незгоде које се дешавају у потоку нарочито зими.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: