Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 20. 3. 2023.

| Društvo

U Pirotskom okrugu manje nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
računari
IT stručnjaci najlakše dolaze do posla; foto: JV

Prema trenutnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na njihovoj evidenciji nezaposlenih u Pirotskom okrugu je 8.632 osoba, dok je u istom periodu prošle godine bilo 9.184 građana bez posla. Poslodavcima najviše fale radnici u ugostiteljstvu, prodaji i radnici u tekstilnoj industriji, dok se najbrže zapošljavaju IT stručnjaci i inženjeri građevinarstva i mašinstva.

U pirotskoj filijali NSZ-a kažu da je zabeležen trend smanjenja broja evidentiranih nezaposlenih osoba, a na njihovoj evidenciji je više žena od muškaraca.

Bez posla je 4.674 Piroćanaca, 1.169 građana Babušnice, 1.847 Belopalančana i 942 građana sa prebivalištem u Dimitrovgradu, podaci su NSZ-a. lekari Potrebni lekari: foto: Lj. F.

Za isti period prošle godine, Babušnica 1.201 (524 žene), Bela Palanka 1.971, od čega 962 su žene, Dimitrovgrad 1.109 lica (555 su žene) i Pirot 4.903, od čega su 2.937 žene - kažu u NSZ-u.

Objašnjavaju da je IT struka apsolutni pobednik u brzini zapošljavanja među akademcima, što je situacija u celoj zemlji, pa i u Pirotskom okrugu, a najlakše se zapošljavaju i informatičari, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjeri građevinarstva, diplomirani inženjeri mašinstva, profesori fizike, farmaceuti i lekari specijalisti.

I to je trend koji važi već neko vreme, a ono što je novo jeste da se na spisku radnika koji danas najbrže dolaze do posla nalaze i građevinski radnici svih profila, lekari, saobraćajni inženjeri, profesori matematike i fizike, diplomirani pravnici i osobe koje poseduju licence iz oblasti građevinarstva, varioci i CNC operateri - kažu u NSZ-u.

šivenje Potrebni i radnici u tekstilnoj industriji; foto: arhiva JV Poslodavci su najviše tražili šivače tekstila, prodavce, magacionere, frizere, kuvare i konobare, vodoinstalatere, pomoćne građevinske radnike, zidare, tesare, molere i diplomirane inženjere građevinarstva, ali i vozače kamiona, tehničare drumskog saobraćaja, diplomirane saobraćajne inženjere, mašinske tehničare, varioce, diplomirane mašinske inženjeri, lekare i diplomirane farmaceute.

Sa druge strane, do posla teže dolaze nezaposleni krojači tekstila, obrađivači kože i krzna, kao i ljudi koji traže posao u oblasti poljoprivrede (izuzimajući sezonske poslove) i oblasti drvnoprerađivačke industrije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radovan

    11:32 // 24. 3. 2023.

    Ima posla ko hoce da radi,ja u Tigar imam dobro i sigurno radno mesto,radim za velikog giganta,plata 80 000,malo radim i sa strane,cene u Babusnici nize nego u ostatku Srbije,tako da se zivi odlicno.

  • Steva n

    14:46 // 20. 3. 2023.

    Ili su umrli ili su se odselili.

  • Alex

    14:32 // 20. 3. 2023.

    Nije pitanje koliko ima nezaposlenih nego koliko ima više zaposlenih ako ima? To je pravo pitanje koje treba da se postavi. Svi nešto manipulišu i zezaju narod u zdrav mozak.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: