Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 31. 8. 2018.

| Društvo

U Pirotu borba za reke, u Sloveniji Ustavom zabranjena njihova privatizacija

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
reka stara planina
Meštani smatraju da će hidroelektrane isušiti reke na Staroj planini i narušiti ekosistem; foto: A. Jovanović

Peticijama, brojnim sastancima i protestima, od kojih je najveći najavljen za nedelju, 2. septembar u Pirotu, meštani pokušavaju poslednjih godina da spreče izgradnju mini-hidrocentrala na Staroj planini i privatizaciju reka, jer bi to uništilo stanište mnogih zaštićenih vrsta i ugrozilo dovod čiste vode. Svega 800 km dalje, u Sloveniji, građani nemaju potrebe da se ni na jedan od ovih načina bore, jer su njihove vode već 2 godine od privatizacije zaštićene Ustavom.

Bez ijednog glasa protiv i sa 64 za Parlament Slovenije doneo je amandman na Ustav, u kome stoji da se vode ne mogu privatizovati, što je potpuno suprotno situaciji na jugu Srbije, gde je Rakitska reka stavljena pod hipoteku. Voda za piće je pravo svakog čoveka, piše sada u slovenačkom Ustavu, održivo snabdevanje domaćinstava je prioritet i zato voda nije tržišna roba.

Vode su javna dobra, kojima upravlja država - stoji u slovenačkom Ustavu.

Svesni su oni koji vode ovu članicu Evropske unije da je pijaća voda bogatstvo i da je neophodno čuvati, pa tako i dalje aktuelni premijer Miro Cerar kaže da će sa rastom vrednosti vode porasti i pritisak. Ipak, smatra Cerar, prenosi Radio-televizija Slovenije, i da ova zemlja ne sme popustiti.

Činjenica da možemo piti vodu iz slavine skoro svuda u Sloveniji nije nešto što se podrazumeva. To je velika slovenačka privilegija, koju moramo očuvati ne samo za nas, već i za naše buduće generacije - rekao je Cerar.

U Srbiji je, sa druge strane, Upravni sud "stao na stranu" investitora koji planira da gradi hidrocentrale, time poništivši rešenje Ministarstva zaštite životne sredine o sprečavanju izgradnje hidroelektrane “Pakleštica” na reci Visočica na Staroj planini.

Zanimljivo je da je do usvajanja ovog amandmana u slovenačkom Ustavu dovela peticija, objašnjavaju na sajtu Tržičan, koju je za par meseci podržalo 56.000 ljudi. Sa druge strane, aktivisti Udruženja Odbranimo reke Stare planine odlučili su se da svoju peticiju šalju Unesku, “pošto država Srbija ne ceni Staru planinu”.

Dokle se stiglo sa ovom peticijom zasada nije poznato, ali građani ne odustaju, pa su u delju sve zainteresovane i svesne građane, ljubitelje prirode pozvali na veliki zbor u centru Pirota, koji će početi u 17 sati.

Podsetimo, meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima. Najbučniji među onima koji se bore za očuvanje reka je Aleksandar Jovanović Ćuta, koji u gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini vidi zločin nad prirodom i ljudima i kriminal, iza koga stoje država, politika i institucije.

Aktivisti Udruženja Odbranimo reke Stare planine uspeli su da "oslobode" Rudinjsku reku - motikama, lopatama i krampovima vratili su je u prirodno korito, pošto je investitor već otpočeo njeno izmeštanje zbog gradnje mini-hidrocentrale. Naredni veliki korak aktivista je protest, zakazan za nedelju, 2. septembar u Pirotu, gde meštani neći biti sami, jer je najavljen dolazak ljudi iz čitave Srbije, a pismo podrške poslao je i balkanski ogranak organizacije svetskog glasa WWF (World Wide Fund for Nature).

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mik

    19:30 // 1. 9. 2018.

    Da bi se shvatile razmere uništenja Stare planine, molim Južne vesti prošetajte se samo prema Babinom zubu i videćete izgradnju derivacione MHE ispod sela Crni vrh. Raskopali reku, prave betonsku ustavu, postavljaju cevi, seku šumu i uništavaju reku. Da li im iko išta može. Nema gradilišne table, ne zna se investor ili to nije više ni bitno. Možda je kum u pitanju.

  • da li sada

    07:26 // 1. 9. 2018.

    postoji još ko kome nije jasno zbog koga je YU morala da se raspadne? Shvatate li razliku između slovenaca i nas? Oni svoju prirodu i vode čuvaju, a Niš je jedini grad, čak i u ovakvoj Srbiji, u kome caruje konjski izmet na ulicama i u kome posao javnog komunalnog preduzeća Medijana mogu da dobiju firme privatnog sektora, dok se krši zakon i kod firmi koje ne obavljaju komunalnu delatnost...

  • Leskovčanin

    21:23 // 31. 8. 2018.

    Tek kada poslednje stablo bude posečeno,
    Tek kada poslednja reka bude zatrovana,
    Tek kada poslednja riba bude upecana,
    Tek tada ćemo shvatiti da se novac ne može jesti.

    Proročanstvo Indijanaca Cree (Kri)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: