Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 20. 1. 2023.

| Društvo

U Pirotu najavljeno otvaranje novih železničkih prelaza sa Bugarskom, ali i jednog manjeg putničkog kod Pirota

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
vesić i vasić
Održan sastanak u Pirotu; foto: Grad Pirot

Otvaranje novih železničkih prelaza između Srbije i Bugarske na potezu Vidin - Negotin i Vidin - Zaječar i apliciranje sa tim budućim projektom kod Evropske komisije, najavljeno je na sastanku u Pirotu na kome su bili ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i potpredsednik bugarske Vlade i ministar transporta i komunikacija Hristo Aleksijev. Govorilo se i o potencijalnom otvaranju malograničnog prelaza kod Pirota, kako bi se naročito tokom leta rasteretio Granični prelaz Gradina.

Srbija i Bugarska uvek mogu da računaju jedna na drugu i dve zemlje će ubuduće raditi na zajedničkim projektima značajnim za obe strane u oblasti transporta, poručio je nakon sastanka ministar Vesić, koji je rekao da je dogovoreno formiranje zajedničke Radne grupe, koja će kandidovati zajedničke projekte u oblasti transporta.

Dogovor je da sednica te Radne grupe bude već u februaru u Sofiji, a ja ću na poziv ministra Aleksijeva posetiti Bugarsku, što će biti prilika za nastavak razgovora o saradnji. Tema Radne grupe biće otvaranje novih železničkih prelaza između Srbije i Bugarske i verujem da ćemo pred Evropskom komisijom izaći sa zajedničkim projektom o još jednoj železničkoj vezi između dve zemlje - rekao je Vesić.

On je dodao da je bilo reči i o intermodalnim terminalima sa srpske i sa bugarske strane, koji su važni zbog povećanog transporta koji se odvija preko dve zemlje, iz Azije, preko Turske, zatim Bugarske i Srbije.

Važno je da reagujemo i na taj način, jer će u budućnosti biti sve više transporta preko naših zemalja - naveo je ministar.

Razgovaralo se i o potrebi otvaranja malograničnog prelaza kod Pirota, kako bi se omogućilo građanima Pirota, ali i drugih gradova u tom delu Srbije i Bugarske, da tokom leta ne budu taoci velikih gužvi na prelazu Gradina, već da mogu lakše da funkcionišu i posećuju jedni druge. vesić i vasić Dodeljene zahvalnice; foto: Grad Pirot

To sve govori da je neophodno da više sarađujemo i zajednički nastupamo pred EU, da sklapamo bilateralne dogovore, razvijamo transportne koridore između dve zemlje, na korist Srbije i Bugarske. Bugarska je zemlja članica EU, Srbija je kandidat za članstvo u EU, ali to nas ne sprečava da sarađujemo, i da svoje odnose i život građana uređujemo bilateralnim dogovorima na korist bugarskog i srpskog naroda - rekao je Vesić.

Potpredsednik bugarske Vlade rekao je da se zbog rata u Ukrajini intenzitet saobraćaja sa istoka ka zapadu značajno povećao i dodao da se taj saobraćaj odvija upravo preko naših Bugarske i Srbije.

Trenutno Bugarska ozbiljno investira i u unapređenje železničkog transporta i gradi deonicu od Sofije prema Srbiji, tako da želim da pozdravim i inicijativu za rekonstrukciju deonice od Dimitrovgrada do Niša. Zajedno ćemo prema Evropskoj komisiji aplicirati za realizaciju ovako važnih infrastrukturnih projekata. Jedan od tih projekata je novi železnički prelaz između Bugarske i Srbije, zatim izgradnja intermodalnih terminala sa obe strane granice. Ti projekti će doprineti novim investicijama u obe zemlje - rekao je Aleksijev.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je da Grad Pirot ima odličnu saradnju sa opštinama iz susedne Bugarske, sa kojima realizuje veliki broj važnih projekata i da je bilo dosta tema za razgovor.

Sve ono o čemu su dvojica ministra govorila je značajno i za naš grad, auto-put, gasovod, rekonstrukcija železničke pruge. Veoma smo zainteresovani za nove projekte, naročito za državne projekte poput novih graničnih, malograničnih prelaza, naročito u letnjoj sezoni i za uspostavljanje transportno logističkih terminala.


Vesić delio zahvalnice

Povod za sastanak u Pirotu bila je Vesićeva želja da se zahvali bugarskom kolegi za pomoć pruženu prilikom otklanjanja posledica železničke nesreće koja se dogodila na pruzi Niš - Dimitrovgrad, prilikom iskliznuća cisterne sa amonijakom.

Rekao sam to javno posle incidenta i ponoviću. Čim smo uputili molbu za pomoć, bugarska strana je reagovala i zahvalan sam na tome što su bugarski železničari radili sa našim kao da je to njihova zemlja. To je pravi primer kako naše dve zemlje mogu da sarađuju. Velika je stvar da znamo da možemo da se oslonimo jedni na druge u nevolji - rekao je Vesić.

Ministar je dodelio zahvalnicu bugarskom ministru, ali i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću, kao i drugim srpskim i bugarskim pojedincima i institucijama.

Aleksijev se zahvalio svima i sa srpske i sa bugarske strane koji su doprineli da se što je brže moguće reši ova krizna situacija.

Bugarske i srpske vlasti rade udruženo kao tim i kao prijatelji i zato i postižu dobre rezultate. Ova nesreća pokazala da su dobrosusedski odnosi i partnerstvo dve zemlje na veoma visokom nivou, kao što je i Srbija pomogla Bugarskoj u vezi problema na Dunavu. Ovaj incident nam je pokazao koliko je bitna dobra saobraćajna povezanost dve zemlje. Ova nezgoda je sa bugarske strane izazvala veliki zastoj jer je oko 900 vagona čekalo na granici, zato je poboljšanje transportne povezanosti i železničkih prelaza od velikog značaja za dve zemlje - rekao je Aleksijev.


Radnom mašinom u Pirot

Pre sastanka sa bugarskim kolegama u pirotskoj Gradskoj upravi, Vesić je od Sopotskog Hana, mesta gde je došlo do iskliznuća cisterni, do Pirota došao radnom mašinom kako bi se uverio u kakvom je stanju pruga. vesić Vesić se provozao od Sopotskog Hana do Pirota; foto: MSGI/Predrag Mitić

Kao što može da se vidi, vredni radnici Infrastrukture železnice Srbije, kao i Azotare Pančevo, i svih preduzeća koja su učestvovala u otklanjanju posledica nesreće, uspeli su da saniraju štetu i sada pruga ponovo radi. Radnom mašinom smo stigli do Pirota, i videli da je sve urađeno kako treba - rekao je Vesić.

Podsetimo, sve o incidentu sa amonijakom možete čitati na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Popravljamo kisobrane

    18:20 // 20. 1. 2023.

    Prelazi bez vozova. Epohalno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: