Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 18. 3. 2023.

| Društvo

U Pirotu održan protest protiv femicida, građani traže odgovornost institucija zbog ubistva sugrađanke

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
protest pirot foto nensija2
Okupljeni smatraju da su institucije zakazale i traže njihovu odgovornost; foto: N. R.

Zbog ubistva 47-godišnje žene, građani Pirota protestvovali su danas ispred zgrade u kojoj se nalaze Centar za socijalni rad, Osnovni sud i Tužilaštvo. Smatraju da su institucije u ovom slučaju zakazale, da je bilo propusta u radu, te zbog toga traže odgovornost svih nadležnih koji su bili uključeni u ovaj slučaj.

Protest pod imenom "Pravda za Sanju - odgovorni daju ostavke" okupio je građane koje je početkom marta uznemirila vest da je njihovu sugrađanku ubio bivši partner koga je u više navrata prijavljivala policiji.

Okupljenima se obratila Nensila Radojković koja je podsetila da je njihova sugrađanka 9 ubijena žena u Srbiji od početka godine.

Tražimo od nadležnih organa da ispitaju sve nepravilnosti u radu Policijske uprave Pirot, Centra za socijalni rad, Osnovnog suda i Osnovnog tužilaštva u Pirotu. Zahtevamo da više instance ovih ustanova sprovedu interne kontrole i pokrenu diciplinske postupke kako bi se sankcionisali odgovorni za ove nedopustive propuste - rekla je Radojković.

Protestu su prisustvovale predstavnice nevladinih organizacija koje se bave žaštitom žena i ženskih prava. Tatjana Nikolić iz niškog Centra za devojke osvrnuvši se na slučaj femicida u Pirotu poručila je institucijama da moraju da rade svoj posao.

Kada bi se svaka žena koja se obrati za porodično ili partnersko nasilje sagledala u celini, kao i njen problem, do ovakvih situacija ne bi dolazilo. Znači mora da se odvoji vreme za svaku žena i mora da se shvati ozbiljno kao što to rade nevladine organizacije koje se bave podrškom žena. Ta vrsta odgovornosti mora da pređe i na institucije i na njihov rad - poručila je Nikolić.

Aktivistkinja iz Niša još jednom je zatražila da se femicid posmatra kao posebno krivično delo, odnosno ubistvo žene samo zato što je žena. Nakon obraćanja, građani su krenuli u protestnu šetnju od zgrade Osnovnog suda u Pirotu, preko centra grada pa sve do mesta gde je njihova sugrađanka ubijena.

Podsetimo, iz Osnovnog suda u Pirotu su saopštili da je osumnjičeni muškarac već bio osuđen za proganjanje iste žene, da je novčano kažnjen i da je novi pretres zbog istih optužbi zbog kojih je ranije osuđen, bio zakazan za 17. mart.

Kontrolu rada Policijske uprave Pirot i Centra za socijalni rad u tom gradu, pokrenuo je Zaštitnik građana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja

    17:20 // 19. 3. 2023.

    Strasno kakav nam je sud.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: