Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 4. 2. 2022.

| Društvo

U Pirotu otvoren Kulturno-informativni centar bugarske manjine “Jerma”

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
kic jerma
Otvorena kancelarija u Pirotu; foto: KIC Jerma

Nakon Dimitrovgrada, Bosilegrada i sela Zvonci u opštini Babušnica, Kulturno-informativni centar bugarske nacionalne manjine dobio je i Pirot. On bi, kako je rečeno na otvaranju, trebalo da unapredi kulturnu i druge vidove saradnje Srbije i Bugarske, ali i da pomogne ekonomskom osnaživanju prekograničnih mesta.

Centar "Jerma" je otvorio Dimitar Canev, generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji, u otvaranju su prisustvovali i konzul Republike Bugarske u Nišu Petar Danov, zamenik gradonačelnika Pirota MIloš Colić i predsednika KIC-a Milija Todorov.

Canev je rekao da će centar doprineti razbijanju predrasuda o odnosima između dva naroda u poslednjih 100 godina. kic jerma Radno vreme od 9 do 15 sati; foto: KIC Jerma

Stereotipi su često bila prepreka u uspostavljanju boljih odnosa među ljudima s obe strane granice. Centar je svojevrstan prozor, kroz koji svaki građanin Pirota može da pogleda rezultate Bugarske u raznim oblastima. U ovoj kancelariji građani mogu da dobiju sve informacije koje ih interesuju. Mnogo Srba trenutno radi u Bugarskoj, a mnogi građani Bugarske dolaze ovde u turističke posete i to je velika ekonomska korist za sve nas - rekao je Canev.

Predsednik KIC-a "Jerma" Milija Todorov je kazao da će se centar baviti kulturom i u isto vreme će raditi na jačanju svesti kod sugrađana Bugara u Pirotu da se aktivno uključe u rad lokalne samouprave i da se slobodno deklarišu kao Bugari.

Mislim da u Pirotu živi negde oko 5.000 Bugara, a izjašnjava se negde oko 500 - 600. Ja bih želeo da pojačamo svest naših sugrađana, naših Bugara, da se uključe u rad lokalne samouprave i da slobodno deklarišu kao Bugari i da imaju sva ista prava - rekao je Todorov.

Centar koji nosi naziv po reci koja izvire u Srbiji, protiče kroz Bugarsku i vraća se u Srbiju gde se uliva u Nišavu, bi trebao da pomogne i u ekonomskom osnaživanju pograničnih područja sa obe strane granice, ali i jačanju kulturnih veza naroda.

Kulturno-informativni centar u Pirotu se nalazi u Ulici Danila Kiša broj 5, a radno vreme kancelarije je od 9 do 15 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Владета Понош

    15:25 // 4. 2. 2022.

    У Нишу да се назове "Јарам".

  • BugaraSS

    14:27 // 4. 2. 2022.

    Jos Nis i da pokrijemo sta treba.

    • Teška priča

      02:01 // 5. 2. 2022.

      Bas me zanima koliko ce vas biti na ovogodisnjem popisu?! Otisli ste iz Srbije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: