Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:21, 16. 6. 2023.

| Društvo

U Prokuplju i Kuršumliji vanredne situacije, reka Toplica na maksimumu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
reka toplica
Nivo Toplice iznad granice vanredne odbrane od poplava; Foto: Lj. M.

Od četvrtka je na snazi vanredna situacija koja je uvedena na teritoriji Prokuplja i Kuršumlije, a zbog kiše koja pada gotovo cele noći Toplica je bila na maksimumu na mernom mestu Pepeljeva jutros u 4 sata kada je dostigla kotu od 356 cm, što je za više od pola metra od nivoa vanredne odbrane od poplava. U selu Tulare kod Prokuplja evakusiane su tri osobe. Nadležni tvrde da je pričinjena veća materijalna šteta koju će, kada se završi poplavni talas, utvrditi nadležne komisije.

U druge dve opštine u Toplici, Blacu i Žitorađi za sada se ne uvodi vanredna situacija, ali se prema najavama, u Blacu pretpostavlja da će se to uraditi u narednih nekoliko sati jer ima veliki broj prijava da voda iz bujičnih potoka plavi određena domaćinstva, zbog čega su više puta intervenisali i vatrogasci koji su bili angažovani na crpljenju vode iz podruma i drugih prostorija. reka Toplica Poplavni talas tek za nekoliko sati stiže u Prokuplje; Foto: Lj. M.

Najalarmantnije je trenutno u Kuršumliji, gde se prema rečima Vojimira Čarapića, predsednika te opštine, već sada može reći da je ogromna šteta.

Stanje na terenu je užasno, vodostaj Toplice, Banjske i Kosanice je veliki, ali veliki problem prave bujični potoci, toliko se sve izliva, zemlja je natopljena da ne može da se spreči. Dobar deo lokalnih puteva je uništen, ima odrona, nanosa, sve ekipe su na terenu. Ima i dosta objekata gde je voda prodrla, toliko kiše pada da gotovo nema načina da se odbranimo - kaže Čarapić.

Poplavni talas koji je jutros bio na maksimumu u Kuršumliji, za nekoliko sati se očekuje u Prokuplju, pa su ekipe komunalmih službi na terenu od noćas u 3 sata, a trenutno je fokus na odbrani Gradskog groblja i sela Draganja, gde se najčešće izliva Toplica. reka Toplica Reka Toplica preti da ugrozi Gradsko groblje u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Za sada je reka Toplica pod kontrolom, ali mi smo imali problem noćas sa izlivanjem pritoka, poput Bačke reke u selu Bace. Potopljen je deo stambenih i ekonomskih objekata u Bacu i Tularu. Vatrogasci su čamcima bezbedno izvukli troje ljudi, tako da smo to uspešno završili. Sada smo ljude grupisali na odbrani Draganje i groblja, odvezli smo 600 džakova peska, pravi se bedem i procena je da ako kiša u nekom trenutku prestane, spasićemo taj deo od plavljenja - kaže Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

Napominje da je najvažnije da za sada nema ugroženih ljudi i da će angažovanje svih raspoloživih ekipa biti tokom celog dana, da se situacija prati iz minuta u minut na terenu, te da će preventivno ali i tamo gde je potrebno intervenisati.

Prema najnovijem izveštaju sa mernog mesta Pepeljevac kod Kuršumlije, nivo reke Toplice je u opadanju i prema poslednjem merenju je na koti od 320 cm.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    11:39 // 29. 12. 2023.

    Glasali ste,sad plivajte,stil nije bitan,samo drzite glavu iznad vode,pazite jer DNO ne postoji...a onaj ko brine o vama u BG uziva u dnevnicama,priznanjima,bas ga briga i za tablice KM,kao i za KIM...Nema predaje,zar ne...

  • Zanovetalo

    06:56 // 17. 6. 2023.

    E moji jadni Toplicani.Vi u Beograd na miting u sarenim autobusima na slavlje i izlive ljubavi,a oni kod vas na mucu i jadu ni da privire.Ne dodje vam ni Predsednik,ni premijerka,a bogami ni opozicioni humanitarci.Svi imaju preca posla.A docice vam pred izbore da pokazu koliko vas vole.Sto rece veliki Njegos"DA POZALE KA DA BI POMOGLI."

  • Macanlija

    15:39 // 16. 6. 2023.

    Cudim se sto opstinska uprava ne da koncesiju za odrzavanje korita reke Toplice,kao sto je uradila sa svim komunalnim firmama, i problem ce biti resen,a oni mirni i uspavani.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: