Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 7. 10. 2022.

| Društvo

U Prokuplju obeleženo 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka - "mir i sloboda kao ideali"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
spomenik
Obeležavanje 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka; Foto: Lj. M.

Od mobilizacije najodlikovanije jedinice u Prvom svetskom ratu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo” proteklo je tačno 110 godina, a na mestu gde su Topličani krenuli u bitku za oslobođenje Srbije iz koje se mnogi nisu vratili, u Spomen parku junacima Gvozdenog puka u Prokuplju održana je svečanost na kojoj se okupio najviši državni vrh predvođen predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Gvozdeni puk koji su popunjavali srpski vojnici mahom iz Toplice, u najboljoj životnoj snazi od 21 do 31 godine starosti, na svom pobedonosnom putu imao je velike gubitke, ali je stekao besmrtnu slavu. Orlić Predsednik Skupštine Orlić prisustvovao svečanoj ceremoniji; Foto: Lj. M.

Mir i sloboda su dva ideala koja su srpske junake sa ovog mesta pre 110 godina povela u odbranu otadžbine. U Toplici gotovo da nije bilo kuće iz koje tih ratnih godina nije otišla bar jedna muška glava, dobrovoljno i uz pesmu i ako su znali da se mnogi neće vratiti. Nema ovde čoveka u Srbiji koji nije ponosan na svoje pradedove koji su zemlju branili svojim životima - rekao je između ostalog Vladimir Orlić predsednik Skupštine.

Okupljenima se obratio i Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja koji je istakao da se barjak slobode koji su razvili naši preci i danas vijori Srbijom. garda Garda Vojske Srbije na obeležavanju 110 godina Gvozdenog puka; Foto: Lj. M.

Stojimo pred spomenikom, pred 1.300 mrtvih i 6.500 ranjenih. Stojimo pred istorijom koja čuva priču o smrti i ranama za večni život Srbije. Njihove bitke i stradanja su čvrst oslonac za naše bolje sutra. Prošlosti se vraćamo da bi iskazali poštovanje i večnu zahvalnost precima, ali da iskoristimo i dobro i loše za bolju i svetliju budućnost za sve građane Srbije- rekao je Aranđelović.

Svečanoj ceremoniji obeležavanja 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka prethodilo je opelo nastradalim junacima, a svečanost su upotpunili predstavnici lokalnih samouprava u Topličkom okrugu, načelnici okruga sa juga Srbije, potomci Gvozdenog puka, predstavnici vojske i mnogih boračkih organizacija, kao i vojni orkestar i garda Vojske Srbije, prokupački crkveni hor, glumica Jasmina Stoiljković, Srđan Živković, glumac.

U spomen parku junacima Gvozdenog puka svečanoj ceremoniji prisustvovalo je i nekoliko stotina građana, kao i učenici svih prokupačkih škola.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Macanlija

    12:33 // 11. 10. 2022.

    Bio sam tog dana u Prokuplju,ali nisam prisustvovao ovoj nazovi proslavi, iako sam unuk solunca iz gvozdenog puka.SNS ovci u Prokuplju sve znacajne manigestacije su uzurpirali u cilju samopromocije I velicanje lika I dela svog vodje.Prvo su prisvojili Vidovdansli sabor u Kondzelji I oterali utemeljivaca sa gramatom pocivseg (Svetog) Patrijarha Pavla,decle manigestacije I sad ovo.Dokle vise???;

  • the boss

    06:49 // 9. 10. 2022.

    Gadžin Han, Niš , Novo Selo, Mramor, Krušce, Sečanica, Tešica, Merošina, Doljevac, Prokuplje, .... a ne samo Prokuplje ...Moravska divizija aman....

  • Dragiša Nikolić

    22:18 // 8. 10. 2022.

    Okreću se u grobu kad vide zašta su dali živote...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: