Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 28. 9. 2017.

| Društvo

U Prokuplju zapošljavali u javnom sektoru i pored zabrane, pa sad otpuštaju

Autor:LJ. M.Izvor:Južne vesti
Turisticko-sportska-organizacija
Ko će ostati bez posla u TOS-u?; foto: Lj. M.

U narednih nešto više od mesec dana Turističko-sportska organizacija u Prokuplju će morati da otpusti 12 radnika na zaposlenih na neodređeno vreme, a kako kažu u Nezavisnom sindikatu zapošljavanjem u vreme dok je to bilo zabranjeno lokalni budžet oštećen za najmanje 20 miliona dinara.

Od 12 radnika, samo će jedan da se prijavi i nausti firmu uz otpremninu, dok će ostali, kako kažu u Sindikatu, dobiti otkaz po određenim kriterijumima.

Predsednik reprezentativnog Nezavisnog sindikata Vanja Stojanović, naglašava da želi da u saradnji sa poslodavcem definiše kriterijume po kojima će se radnici otpuštati, ali da je prilikom pregleda dokumentacije naišao i na niz nepravilnosti prilikom zapošljavanja u predhodnom periodu.

Prikupljenu dokumentaciju je, kako kaže, prosledio nadležnom Ministarstvu za lokalnu samoupravu, predsedniku Opštine Prokuplje, a zatražiće i da Upravna inspekcija iz Kruševca proveri njegove navode u kojima smatra da je lokalni, a samim tim i budžet Republike Srbije oštećen za najmanje 20 miliona dinara.

Da nismo imali primanja novih radnika od stupanja na snagu Uredbe o zabrani zapošljavanja, TSO sada ne bi imao višak radnika – ističe Stojanović.

On podseća da je u decembru 2013. godine, kada je zabrana važila TSO zaposlila troje radnika u stalni radni odnos.

Prilikom ovog prijema ne postoji saglasnost nadležnih institucija po zakonu, već samo saglasnost predsednika opštine Prokuplje i to kao Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta. Uz to Pravilnik je potpisan i zaveden 13.12. 2013., odnosno sedam dana nakon što su radnici 06.12. dobili posao – tvrdi Stojanović.

vanja-stojanovic-predsdnik-sindikata-tso Sindikalisti traže da se sve ispita; foto: Lj. M.Smatra da je i tokom 2015. godine prekršen Zakon o zabrani zapošljavanja jer su tada primljena devet radnika na neodređeno vreme. Reč je o preuzimanju zaposlenih iz Turističke organizacije Opštine Prokuplje koja je tada ugašena.

Primljeni su radnici bez ikakvog sporazuma o preuzimanju ili odluke Skupštine opštine Prokuplje. Jedina odluka koja postoji u tom periodu, je Odluka o ukidanju Turističke organizacije u kojoj se nedvosmisleno kaže da zaposlenima u Turističkoj organizaciji prestaje radni odnos danom prestanka rada poslodavca, te da su upućeni na biro rada. Kako su oni nakon toga primljeni, to će morati da utvrdi nadležna inspekcija – iznosi Stojanović dokumentovane činjenice do kojih je došao.

Da ovo nisu usamljeni slučajevi navodi i 2016. godinu kada je jedan radnik Narodnog muzeja Toplice nakon sistematizacije u toj ustanovi proglašen za tehnološki višak, a odmah potom zaposlen na neodređeno u Turističko-sportsku organizaciju.

On naglašava da nema ništa protiv radnika koji su u tom periodu dobili posao, ali da se moraju ispitati i utvrditi sve okolnosti pre nego što bilo koji radnik dobije otkaz.

Direktor Turističko-sportske organizacije u Prokuplju Bratislav Lukić nema komentar na iznete činjenice.

Neka se time pozabave nadležne institucije i donesu odluku, onda ću moći da komentarišem – kratko je rekao Lukić.

Inače u Turističko-sportskoj organizaciji u Prokuplju i pored činjenice da u narednih mesec dana treba da otpuste 12 stalno zaposlenih radnika, trenutno imaju osam radnika na određeno vreme i čak 49 putem javnih radova. Svi oni su kako kaže primljeni na osnovu “povećanog obima posla”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sima

    15:29 // 6. 10. 2017.

    I da li ce neko odhgovarati NECEEE/// To je bato drzava Svi rade sta hoce i niko ne ODGOVARA .... BRASVO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: