Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 6. 2. 2023.

| Društvo

U Srbiji Niš ima najviše eko taksi vozila, a svega tri punjača

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Taksi, taxi
90% voznog parka čine hibridi; foto: Aleksandar Kostić

Najveći broj ekoloških taksi vozila u Srbiji nalazi se u Nišu, te svake godine Grad pokazuje da je tehnološki lider Srbije, tvrdi direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije Tatjana Mitić. Novica Stojiljković iz Eko taksija kaže da nedostatak punjača u gradu sprečava i građane i taksiste da kupe električne automobile i da bi za 100.000 vozila bio potreban “još jedan Đerdap”.

Fond za razvoj Republike Srbije "Niš je tehnološki centar Srbije, koji ceo kraj vuče napred"; foto: JV / N. Đ. Gostujući na panel diskusiji u Naučno-tehnološkom parku posvećenoj tranziciji Srbije ka poslovanju koje neće uticati negativno na klimatske promene, Tatjana Matić rekla je da je Niš ima najveći broj ekoloških taksi vozila u Srbiji, te na taj način aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine.

Ne čude nas neki rezultati koje je Grad Niš, kao regionalni centar sa dugom tradicijom tehnološkog lidera, uspeo da postigne i to se vidi u nekim rekordima. U Nišu se nalazi najveći broj električnih automobila u taksi službama, što je implementacija najvrednijeg projekta u Srbiji, a to je zaštita životne sredine - rekla je Tatjana Matić.

Bivši predsednik Sindikata i taksi asocijacije Niša Novica Stojiljković rekao je da je prvi u Srbiji krenuo sa kupovinom hibridnih automobila, koji danas čine 90% voznih parkova svih taksi udruženja u Nišu.

Mi smo samovoljno krenuli sa ekološkim vozilima još 2014. godine. Jedna od ideja 2014. godine kada smo krenuli sa hibridima, bila je inovacija saobraćaju, zaštita životne sredine, ali i ušteda goriva. Da bi taksi službe prešle skroz na električna vozila, potrebno nam je mnogo mesta u gradu gde možemo napuniti vozila. Punjači ne pune brzo vozila, pre svega, a brzi punjači ne mogu da se postave bilo gde jer su potrebni su veliki kapaciteti struje od 50 ampera, kako bi to bilo brže - rekao je Stojiljković.

Prema Stojiljkovićevim rečima, trenutno u Nišu se na, svega, tri mesta mogu napuniti automobili na naplatnoj rambi Nais, Delta Planet-u i u Duvaništu, ali da je samo na Naisu moguće brzim punjačima napuniti automobile, dok na preostalim punjenje traje mnogo duže.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlada

    00:02 // 7. 2. 2023.

    to su automobili na ugalj. Jel se pita neko odakle struja

  • Ivan

    23:20 // 6. 2. 2023.

    Punjaci postoje u Delti, kod Doma Zdravlja, na Vizantijskom Bulevaru, u Stop Shopu, Cumtombel, i dva hotela Tami i Zeleni Vir.

    • Naissus

      21:20 // 7. 2. 2023.

      Na Vizantijskom ne postoje zato što je taj punjač privatno vlasništvo Bros Taksija. Kupljen je za punjenje automobila iz Bros Taksija i ne može da ga koristi niko sem vozača Bros Taksija

  • Cesko i Svrabisa

    12:59 // 6. 2. 2023.

    Zar se punjac ne dobija kada kupis auto?
    Svasta.
    I sada traze besplatan.
    Kupi batice,kao za mobilni.
    Molim lepo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: