Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 6. 9. 2018.

| Društvo

U Srbiji bombonjera i viski za doktore, u Skandinaviji donacije za bolnicu

Autor:S. G.Izvor:Južne vesti
mito
Umesto para u kovertama, pare u kutije za donaciju; foto: A. K.

Praksa da se nakon uspešnog lečenja lekarima nešto pokloni, poput flaše viskija, što je jedan oblik korupcije, prilično je uobičajena u Srbiji. Međutim, rukovodilac projekta Evropske unije “Prevencija i borba protiv korupcije” Roman Prah, kaže da su skandinavske zemlje rešile to tako što umesto medicinskom osoblju, pacijenti u znak zahvalnosti mogu bolnici da doniraju pare ili nešto od opreme.

roman prah Prah: Sve treba da bude transparentnoUvreženo je mišljenje među Srbima da su viski, bombonjere, pare, pa čak i televizori ili mobilni telefoni pravi način da se zahvali lekarima što rade svoj posao. Neretko lekari i oni koji daju mito završe i pred sudijom, ali se ovakva vrsta "zahvalnosti" i dalje praktikuje.

Direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović kaže da je jedan od najboljih načina za sprečavanje korupcije, upravo njena legalizacija - recimo kroz javne donacije. On smatra da lekari uzimaju mito da bi dobili ono što bi država trebalo da im da.

Nije neobično to što ljudi daju doktorima poklone. Na neki način oni tako izražavaju zahvalnost za uspešno lečenje i kupuju uslugu za sledeći put. Međutim, lekari u Srbiji kroz mito zapravo naplaćuju ono što bi njihov poslodavac, odnosno država, trebalo da im da - navodi Gavrilović.

Čovek sa mnogogodišnjim iskustvom u borbi protiv korupcije Romana Praha govorio je u Nišu i o ovoj temi, a kaže da mnoge države Evropske unije "muče istu muku". Međutim, ističe da su zemlje Skandinavije pronašle način da to iskorene i to kroz transparentne donacije u vidu novca ili opreme za medicinske ustanove.

Vlada to neko mišljenje: Doktor mi je dao dobru uslugu, ja mu trebam nešto dati. Skandinavci rešavaju to na jedan jako transparentan način koji se zove donacija. Oni su uveli sistem da neko ko hoće da zahvali doktoru ili osoblju u bolnici za dobru uslugu, ima načina da donira ili pare ili opremu poput posteljine i jastuka - navodi Prah.

U bolnicama, dodaje, postoje kutije na kojima piše “donacija” i vi stavite unutra koliko želite ili opremu date da se upiše i podaci o tome su javno dostupni.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    19:52 // 21. 9. 2018.

    Nisam protiv iskazivanja zahvalnosti u vidu bombonjere, pica, nekog sitnog poklona (tipa suvenir i sl.), jer, koliko mi je poznato u mnogim zemljama inostranstva takve sitnice ne predstavljaju nikakav problem. Medjutim, trazenje i davanje mita, ili bilo kakvo podmicivanje unapred poklonima- treba ZESTOKO kaznjavati u Srbiji. Oduzimati licence za rad- i cao djaci. Pa, nek se doktori cesaju po glavi

  • Apelujem na napaćen narod...

    00:56 // 7. 9. 2018.

    Da prijavljuju lekare!Dok sam ih molio,kumio,čašćevao...I tad su me zezali,sve dok mi nije puko film i...I prijavio i...I vidim Ja svi se poplašili od mene ljubazni,šta treba,izvolte i slično.Ceo dom zdravlja me zapamtio i kad me vide ne smeju da zezaju ni one sa kojima sam u čekaonicu!Jedna komšinica doktorka se naljutila nešto na nas i rekla nek nam zatreba nešto će vidimo,Ja mislim probaj:)

  • qgo

    18:36 // 6. 9. 2018.

    JEdnom sam u domu zdravlja bio revoltiran jer nije bilo civiluka u ordinaciji. Kako sam relativno dobro poznavao te doktore i sestre, pitao sam ih da li imaju nesto protiv da ja kupim civiluk, donesem i namotiram ga na zid. Odgovor je bio da ne moze vec moram da se javim direktoru i dam donaciju a onda on odlucuje gde ce da idu pare. Naravno, nisam bio lud da njemu uplatim donaciju...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: