Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 23. 5. 2012.

| Društvo

U Srbiji ne treba očekivati potrese

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zemljotres na jugu srbije
Oblast zahvaćena jučerašnjim zemljotresom foto: actalno.com

Prema rečima fizičara Milana Miloševića potresi koji slede nakon glavnog zemljotresa pojavljuju se uglavnom u zoni u kojoj je zemljotres nastao, tj. u oblasti u kojoj je došlo do promena u zemljonoj kori.

Posle jučerašnjeg zemljotresa u Bugarskoj koji je dobro uzdrmao i jug Srbije, mnogi stanovnici ovog dela zemlje se pitaju da li postoji opasnost od podrhtavanja tla u Nišu i okolini. Stručnjaci kažu da razloga za strah nema.

- U Srbiji postoje poznate oblasti u kojima su zemljotresi relativno česta pojava ali ne treba očekivati da jučerašnji zemljotres u Sofiji inicira pojavu zemljotresa na teritoriji naše zemlje – ističe fizičar Milošević.

Milošević, kome su inače oblasti interesovanja astrofizika i kosmologija, naglašava da će u Bugarskoj zbog smirivanja tla sigurno biti novih potresa.

- Novi potresi nastaju zbog prilagođavanja zemljine kore promenama koje je izazvao glavni potres. Snaga novih potresa je sve manja i manja dok njihovo pojavljivanje potpuno ne prestane – kaže Milošević.

Prema statistici poslednji jači zemljotres u ovom delu Srbije bio je juna prošle godine u Prokuplju. Milošević ističe da na ovom delu Balkanskog poluostrva ima dosta zemljotresa.

- Najviše ih ima u Albaniji i Grčkoj, nešto manje u Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji. U Srbiji su najčešći zemljotresi u oblasti Kopaonika i zapadne Srbije – zaključio je Milošević.

Snaga zemljotresa u Bugarskoj bila je 5.8 stepeni po Rihteru. Milošević kaže da zemljotresi između 5.5 i 6.0 stepeni mogu da izazovu manja oštećenja na slabijim objektima, a po nekim procenama ovih zemljotresa ima oko 500 godišnje.

Velika i ozbiljna oštećenja izazivaju zemljotresi snage od 7.0 do 7.9 stepeni Rihterove skale. Prema proračunima njih ima dvadesetak godišnje. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sija

    02:07 // 24. 5. 2012.

    Ma nešto su učestili ti zemljotresi ovde u blizini-al da nedižemo paniku

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: