Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 17. 1. 2024.

| Društvo

U Srbiji otkriveno preko 3.000 falsifikovanih novčanica, NBS savetuje kako ih prepoznati

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
pare
Dinari najčešće falsifikovani; ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Tokom prošle godine u Srbiji je otkriveno 3.011 komada falsifikovanih novčanica čija ukupna vrednost prelazi 20 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije. Najviše puta bila je falsifikovana novčanica od 2.000 dinara, a NBS savetuje građane kako da prepoznaju falsifikate po osećaju i pogledu.

Posmatrano po broju komada, najviše otkrivenih falsifikovanih novčanica su domaće valute i to 1.985 komada, zatim 611 komada evra, 411 komada američkog dolara i četiri komada ostalih valuta. Ukupna nominalna dinarska protivvrednost falsifikata svih valuta je 20.010.283,97 dinara, saopštila je Narodna banka Srbije u godišnjem izveštaju.

Među najzastupljenijim falsifikatima, dinarima, dominiraju novčanice od 2.000 dinara - 60,55%, zatim od 1.000 (15,67%) i 500 (11,74%) dinara. Kada su u pitanju evri, od 611 komada otkrivenih falsifikata najviše je apoena od 200 i 50, a među falsifikovanim novčanicama američkog dolara dominaniraju one od 100 dolara.


Kako prepoznati falsifikovane novčanice?

pare "Oseti, pogledaj i nagni"; foto: JV NBS savetuje građane kako da prepoznaju falsifikovane novčanice i šta treba da urade ukoliko poseduju falsifikovanu novčanicu. Kako navode, da bi se posumnjalo u autentičnost neke novčanice, potrebno je poznavati izgled i zaštitne elemente originalnih novčanica koji se mogu videti na sajtu NBS.

U svakodnevnoj upotrebi novčanica, savetuju da uvek treba proveriti više od jednog zaštitnog elementa pomoću tri testa - “oseti, pogledaj i nagni”.

Oseti - prelaskom noktima ili jagodicama prstiju preko glavnog motiva na licu originalne novčanice oseća se izvesna hrapavost koja je posledica nanosa boje koja se nalazi iznad nivoa površine papira. Falsifikovana novčanica je najčešće glatka na dodir, a kada je hrapavost imitirana, ona se ipak razlikuje od one na originalnoj novčanici.

Pogledaj - drugi način provere jeste da posmatranje vodenog žiga. Vodeni žig nalazi se na belom, levom delu lica novčanice i prikazuje centralni motiv novčanice. Kada se novčanica gleda prema izvoru svetlosti, vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar treba da budu vidljivi, na falsifikovanoj novčanici videće se i bez svetla.

Nagni - jedan od zaštitnih elementata je optički varijabilna boja. Znak Narodne banke Srbije na originalnoj novčanici menja boju u zavisnosti od ugla posmatranja, dok je kod falsifikata boja ista nezavisno od ugla posmatranja.

Ukoliko novčanica nema makar jedan od zaštitnih elemenata ili on izgleda drugačije u odnosu na zaštitni elemenat originalne novčanice, takva novčanica je sumnjiva i treba je predati bilo kojoj banci ili policijskoj stanici. Zatim NBS radi ekspertizu novca i ako je novčanica originalna, podnosilac će dobiti njenu nominalnu vrednost, ali ako je u pitanju falsifikat - neće biti naknade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kiza

    19:32 // 17. 1. 2024.

    na novčanici od 2000 staviti sliku Vučića - svako bi prepoznao lik Jagodicom prsta preko slike voljenog predsednika !

    • Mile

      21:47 // 17. 1. 2024.

      Jagodicom srednjeg prsta!

  • Filozof

    18:38 // 17. 1. 2024.

    U Srbiji ima vise od 10.000 falsifikovanih diploma i doktorata a imovina njihovih vlasnika se meri vise od 30.000.000.000 € ...
    Lako ih je prepoznati ...

  • Goku

    17:34 // 17. 1. 2024.

    Znaci ako nam neko uvali falsifikat, a mi ga uocimo, predamo ga i izgubimo novac. Dobra taktika, moram da priznam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: