Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 21. 10. 2020.

| Društvo

U Srbiji rekord od 512 novozaraženih, lekari u Nišu: "Spremni smo, ali poštujte mere"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
KC-Nis-korona-foto-Vanja-Keser
Prethodni rekord u broju novozaraženog zabeležen je 26. jula, kada su pozitivni rezultati na kovid testove stigli za 467 ljudi; ilustracija; foto: JV/VK

Na dan kada je broj novoobolelih od korona virusa, od proglašenja epidemije pre 7 meseci, dostigao rekordnih 512 slučajeva, lekari Kliničkog centra u Nišu kažu da trenutno nema opasnosti od naglog prijema pacijenata, ali upozoravaju da se situacija komplikuje i apeluju da se mere poštuju. Spremni su, tvrde, da zbrinu i više od 800 kovid pacijenata, koliko ih je u više objekata ove zdravstvene ustanove bilo na maksimumu prvog talasa epidemije.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, testirano je 7.425 ljudi. Više od polovine zaraženih, njih 240 je iz Beograda, iz Kragujevca je 26, Novog Sada 18, Valjeva 17, Vranja 14, Aleksandrovca 11, Niša i Prokuplja po 9, Kraljeva 8, Kruševca i Loznice po 6, Zrenjanina, Bora, Novog Pazara i Raške - po 5.

U Kliničkom centru Niš trenutno se leče 43 pacijenta sa sumnjom na kovid ili potvrđenom infekcijom, a jedan od njih diše pomoću respiratora, piše u saopštenju te ustanove. U poslednja 24 sata, jedan njihov pacijent je i preminuo.

U odnosu na ono što smo imali u aprilu i ono što smo imali početkom jula, ovo je sad zanemarljivo koliko imamo bolesnika. Klinički centar je sada u jednoj, s obzirom kroz šta smo sve prošli, dobroj situaciji sa još uvek manjim brojem obolelih, tako da smo spremni da primimo, nedajbože, i veći broj novih pacijenata – kaže Direktor Klinike za infektivne bolesti dr Miodrag Vrbić.

Klinicki_centar_foto_JV_VK Maksimalan broj pacijenata u kovid bolnicama niškog Kliničkog centra bio je 800, sada spremni i za više; foto: JV/VKUz novu zgradu Kliničkog centra, ta klinika je predviđena za prijem očekivanog “prvog naleta”.

Spremna je u prvom redu naša klinika, za teže bolesnike tu je Klinika za anesteziju, a već znate, nedajbože, otvaraće se nove kovid bolnice, koje su u prethodnim naletima već imale tu namenu – pojašnjava Vrbić.

Prema njegovim rečima, činjenica je da postoji taj novi talas, ali je trenutno jači u okruženju i u Evropi nego u Srbiji.

Polako hvata zalet i kod nas, to nismo mogli da izbegnemo ni na koji način, samo se nadamo da će biti manjeg intenziteta nego što je u okolini – kaže ovaj lekar i apeluje na sve građane da se pridržavaju mera.

Korona-ilustracija-foto-Vanja-Keser Lekari apeluju na poštovanje epidemioloških mera; ilustracija; foto: JV/VKDirektor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju dr Radmilo Janković kaže da zasada nema opasnosti od naglog prijema velikog broja pacijenata, ali ističe da se situacija komplikuje. I pored toga, očekuje da će njegove kolege i on uspeti da odgovore na predstojeći izazov.

Klinički centar je u potpunosti spreman za novi udar korone. Spremni su prostorni kapaciteti, uključujući i potencijalni prijem više stotina pacijenata, kako u stacionarima, tako i u jedinicama intenzivne nege – kaže dr Janković.

Dodaje da postoji dovoljno respiratora i “ostalih sofisticiranih uređaja za pružanje oksigenoterapije različitog nivoa”, dovoljno monitora, lekova, potrošnog sanitetskog materijala i zaštitne opreme.

Imamo i spremno i motivisamo ljudstvo. Koordinacija sa okolnim bolnicama je svakodnevna i intenzivna. Ka nama će ponovo ići najteži pacijenti. Borićemo se i nikada se nećemo predati – izričit je Janković.

Broj novoobolelih pacijenata najpribližniji današnjem zabeležen je 26. jula, kada su pozitivni rezultati na kovid testove stigli za 467 ljudi. U poslednja 24 sata, od posledica zaraze virusom korona preminula je jedna osoba.

Iz niškog Kliničkog centra danas je saopšteno da se u leskovačkoj kovid bolnici leče 3 pacijenta, a u Zdravstvenom centru Vranje 33.

Na grudnom odeljenju pirotske bolnice nalaze se 4 osobe, ali one, kažu u Zavodu za javno zdravlje, nisu sumnjive na kovid. Pristigli su rezultati pet briseva i svi su negativni, dodaju, a još 11 ih je poslato u Niš na analizu i čekaju se rezultati.

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Prokuplju, koja pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga, trenutno se leči 6 pacijenata sa simptomima korone i svi su sa upalom pluća i srednje teškom kliničkom slikom. Prisustvo virusa potvrđeno je kod troje.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, objavljenim na specijalilzovanom sajtu covid19.rs, broj pacijenata u kovid bolnicama širom Srbije je za samo tri dana uvećan za 100, i trenutno je hospitalizovano 490 ljudi, od kojih 27 diše pomoću respiratora. Od posledica zaraze ovim virusom zvanično je preminuo 781 pacijent.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Njnjnj

    12:52 // 22. 10. 2020.

    Kako ste spremni kad u KC nema rukavica već mesec dana unazad. Osoljbe kupuje rukavice kad podje na poso.

  • Milos

    02:02 // 22. 10. 2020.

    A otpustaju anesteziologe kojima istice ugovor, strasno

  • Mara

    20:00 // 21. 10. 2020.

    Jadni mi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: