Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:57, 19. 7. 2018.

U Srbiji se plastične kese naplaćuju sporadično, EU zahteva sistemska rešenja

kesa na drvetu Plastične kese zagađuju okolinu, uništavaju floru i faunu, ali i izgledaju ružno; ilustracija; foto: flickr/s2art

Nemaju ljudi u Srbiji svest o štetnosti plastičnih kesa, niti naviku da ih štede, kaže predsednik Udrženja građana “Mehanizam mladih” iz Niša Mladen Stanković, pa često u njih smeštaju i po jednu namirnicu koju pazare. Prvi korak ka promeni napravili su pojedini supermarketi, koji odnedavno naplaćuju svaku plastičnu kesu, ali to je i dalje daleko od zemalja Evropske unije, koje su u obavezi da se sistemski bore protiv kesa.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Milan

    11:30 // 19. 7. 2018.

    TEMPO je ranije davao kese za dzabe a od 16.7 poceo naplacivati kese po 5din i niko sada od gradjana ne zeli kese, a u inostranstvo je normalno da se placa kesa ili ceger.

  • SinDragan

    12:16 // 19. 7. 2018.

    Dobra odluka. Osim toga potrebno je uvesti i kauciju za plasticne flase i limenke. Samo tako moze da se spreci zagadjenje prirode. Tuzno je pogledati reke okicene kesama kojima plove plasticne flase.

  • Dax

    12:40 // 19. 7. 2018.

    Koliko ja vidim ovde nije cilj smanjiti upotrebu kesa nego oteti još neke pare. Zabranite proizvodnju i promet plastičnih kesa i eto rešenja.

  • FoxMulder

    12:48 // 19. 7. 2018.

    Ovde imamo nekoliko stvari koje su nelogične. Kese se naplaćuju da bi se smanjilo zagađenje - nebuloza. Ukinite ih, zabranite i smanjićete zagađenje. Prodaju mi kese sa njihovim logoima - zašto bih plaćao za kesu i da ih reklamiram. Ako već plaćam kesu neka bude klot, bez njihove reklame na njoj.
    Znači... ako dobiješ besplatnu kesu, onda zagađuješ a ako je kupiš za 2 dinara onda ne zagađuješ...?

  • Vremešni sugrađanin

    13:11 // 19. 7. 2018.

    Pre trideset godina, kada je u razvijenim evropskim zemljama otpočela masovna upotreba plastične ambalaže, mi smo proglašavani zaostalom sredinom jer smo još uvek koristili staklenu ambalažu, papirnate kese i cegere. Naravoučenije: ne treba baš u svemu slediti "razvijene".

  • Mara

    14:07 // 19. 7. 2018.

    To sa naplaćivanjem kesa je totalna ludost.Samo da se nađe način da se uzimaju pare.Kesa vam uvek za nešto zatreba.Dolazimo do dna

    • Ne zagadjuj

      14:55 // 19. 7. 2018.

      Maro, ceger u ruke! Tako smo nekada, pa smo bili zivi! Sada, bukvalno za jedno pocivo uzmu kesu, jel pobogu ce da treba.

  • Darko

    14:30 // 19. 7. 2018.

    Će se naučite reda, milom ili silom. Sledeće je bacanje opusaka na ulici. Ne može do veka bahato.

  • Nn

    15:27 // 19. 7. 2018.

    Naplaćuju kese na kasi, a kod merenja voća i povrća ih dele šakom i kapom. Nego, ajde prvo da rešimo neke druge probleme, jer ovako sigurno ni ti prihodi od kesa neće ići gde treba.

  • Ana

    16:12 // 19. 7. 2018.

    Treba kese da budu veće i jače,i da koštaju 30 dinara,pa ko hoće,izvolte.Kao na zapadu.Ali kada su jače kese,onda je čovek sacuva,pa je koristi opet.

  • Hejter

    16:33 // 19. 7. 2018.

    U Tempo-u su poceli da naplacuju kese 5rsd na kasi, ali deluje kao da je to cisto radi dodatnog profita. Ako ce neko da baci kesu na ulicu, bacice i tu koju je platio 5 rsd...a bacice i one koje jos uvek moze besplatno da uzme u delu sa vocem i povrcem, mesari i pekari? Takodje, sve sto se kupi u mesari i delikates delu umotaju u debelu plasticnu foliju. I onda govore kako nam cine uslugu?!

  • xyz

    18:27 // 19. 7. 2018.

    Opet se kaznjavaju svi gradjani, umesto da se kaznjavaju oni koji bacaju djubre gde stignu..

  • Tivat

    19:34 // 19. 7. 2018.

    Umesto,da se zbog ekologije ukinu,trgovci se setili da naplacuju,bez obavestenja na ulaznim vratima,vec vas pitaju na kasi?!
    Srbija je ovo!

  • Miloš

    22:46 // 19. 7. 2018.

    Ja sam ZA plastične kese jer ih koristim za đubre. Ne bacam ih po parkovima, rekama, jednostavno zavežem kesu i bacim je u kontejner. Sada ću te iste kese morati da plaćam, ili da plaćam one velike, crne, namenske za đubre.
    Treba narod da se edukuje, naplaćivanje kesa je delimično rešenje.

  • blejd

    12:37 // 20. 7. 2018.

    Samo me zivo interesuje dali od ovih 2 -5 din za kese daje nesto za ekologiju ,ili je ovo jos jedan nacin da se uzme koji dinar od ovog jadnog naroda ,gde na svako cose ga neko krade na sitnice...Nece se nista promeniti ,a neko ce na ovome da zaradjuje... to je Srbija

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: