Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 13. 12. 2022.

| Društvo

U Surdulici još nema merenja kvaliteta vazduha, iz Ekološkog ustanka kažu da ga država opstruira

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
dim
Tri meseca od najave mobilne merne stanice; Ilustracija; foto: Vanja Keser

Prošlo je tri meseca od kako je Agencija za zaštitu životne sredine najavila da će postaviti mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici, međutim nje i dalje nema. Iz Ekološkog ustanka, odakle su Agenciji avgusta podneli zahtev, kažu da Opština i Agencija međusobno prebacuju odgovornost i da lokalna samouprava i država opstruiraju merenje zagađenja.

Višegodišnjim naporima Surduličana da saznaju koliko je zagađen vazduh koji dišu i borbi protiv navodnog negativnog uticaja fabrike Knauf na okolinu, pridružili su se i članovi Ekološkog ustanka, a nakon što su početkom septembra održali sastanak sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine, obećano je da će merna stanica biti postavljena čim se ispune tehnički uslovi.

Kako saopštavaju iz Ekološkog ustanka, Agencija je Opštini uputila zahtev da obezbedi uslove za postavljanje stanice, a Opština od Agencije tražila da pokrije troškove priključka i električne energije.

U tom prebacivanju odgovornosti, prošlo je tri meseca. Podsećamo, građani Srbije su platili dva puta po milion evra za aplikaciju za prijavu ekoloških problema. Ali za mobilnu stanicu u Surdulici, para nema. Dakle, u opstruiranju merenja (slučajno ili namerno) učestvuje i lokalna samouprava, budući da su zahtev za priključak merne stanice poslali u neodgovarajućoj formi, prema navodima Elektrodisktribucije, te je zbog toga početak merenja dodatno prolongiran. Takođe pitanje troška mobilne stanice ostaje otvoreno do daljnjeg - navode iz Ekološkog ustanka.

Podsećaju i da Ministarstvo fabrici Knauf već deset godina nije dalo dozvolu kojom bi obavezalo fabriku da zagađenje meri po strogo propisanim standardima.

U međuvremenu, ljudi obolevaju, plaše se, brinu se, napuštaju Surdulicu. Stoga postavljamo pitanje - koga štiti Ministarstvo, građane ili zagađivače? Surdulica, vazdušna banja nekada, grad koji karakteriše specifična ruža vetrova, danas je gasna komora i istaknuti primer nezainteresovanosti i nebrige nadležnih državnih institucija - dodaju iz Ekološkog ustanka.

Podsetimo, kako je ranije saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, mobilna stanica u Surdulici bi trebalo da prati ugljen-monoksid, PM čestice, okside azota, okside sumpora i prizemni ozon.

Inače, osim integralnog monitoringa vazduha, aktivisti su lokalnoj samoupravi postavili i zahtev da fabrika promeni način proizvodnje i da on bude po standardima EU, odnosno da koriste ecozu 100%, a ne samo 20% i da prekinu korišćenje fenolformaldehida koji je izuzetno otrovan, mutogen i kancerogen.

Treći zahtev je da fabrika prestane da radi vikendom dok se ne dobiju rezultati kvaliteta vazduha u Surdulici i okolini.

Početkom septembra, aktivisti su najavili i blokadu Surdulice ukoliko lokalna samouprava i Ministarstvo ne ispune njihov zahtev za merenjem kvaliteta vazduha.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: