Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 27. 12. 2021.

| Društvo

U Svetosavskom parku postavljena trafika-ćevabdžinica, iz Opštine kažu sve po planu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1640607557614
Građani ne žele dim u parku; foto: T. T.

Novi kiosci u Nišu nastavljaju da "niču" na raznim lokacijama, pa je postavljena i trafika sa dimnjakom u Svetosavskom parku. Ovo je uznemirilo pojedine Nišlije koje smatraju da ćevabdžinici nije mesto u parku, dok se iz Opštine Medijana pozivaju na Plan za lokacije kioska koje je usvojio Grad i kažu da je sve rađeno u skladu sa tim.

Upravo taj Plan lokacija za kioske, koji je usvojen avgusta ove godine, navodi da u njima može prodavati meštovita roba, da može služiti za uslužne i zanatske delatnosti poput prodaje suvenira, fotokopiranja ili obućara, kao i za prodaju prehrambene robe - peciva, kafe, kokica, semenki...

Kada je reč o trafikama u kojima se termički priprema hrana, poput ove u Parku svetog Save, plan predviđa da se one ne mogu naći u pojedinim zonama, u koje spada upravo ovaj park. Ipak, odluka navodi da je moguće da budu u ovim zonama, ako su udaljene 10 metara od prostora gde ljudi žive.

Kiosci koji se nalaze u BID ZONI, CENTRALNOJ ZONI i EKSTRA ZONI ne mogu se baviti pripremom i prodajom hrane za koju je neophodna termička obrada u samom kiosku, a ovim se izuzimaju kiosci van zone stanovanja (mimimalna udaljenost od zone stanovanja je 10 metara) - stoji u Planu.

Da je ova lokacija neprihvatljiva za park, smatraju Nišlije, koje kažu da će dim remetiti njihovu šetnju.

Na ono malo prirode i zelenila koje imamo, samo nam još fali ćevabdžinica i dim pored parka - kaže Nišlijka.

Neke Nišlije smatraju i da je ovo loša odluka zbog zagađenog vazduha.

Ko je ovo dozvolio, grad se bori protiv zagadjenja a oni postave "ovo" u sred parka? - napisao je jedan Nišlija preko aplikacije Prijavi problem.

Iz Opštine Medijana ranije su objasnili da je dve nove lokacije za postavljanje malih montažnih objekata upisao niški Zavod za urbanizam i da je jedna od njih je ova, koja će imati namenu prodaje i pripreme hrane, što se još sada može videti po objektu.

Grad Niš je na sednici skupštine 25. avgusta 2021. godine usvojio plan lokacija za kioske na površinama javne namene na terirotiji Grada Niša. U delu Bulevarskog parka je ustanovio postavljenje dva nova kioska koja nisu postajala do sada. Jedan je južne strane parka Svetog Save na Bulevaru Nemanjića, planom se predviđa postavljenje jednog objekta, a u planu je ucrtan na mestu gde je bio nekada bankomat - rekli su iz Opštine Medijana.

I ovog puta iz Opštine su se pozvali na usvojeni plan i rekli da sve što se postavlja mimo plana, komunalna inspekcija uklanja u roku od 24 sata.

Podsetimo, postavljanje kioska na stazi u ovom parku, kao i nasred šetališta u Obrenovićevoj izazvalo je burne reakcije javnosti, da bi se tom raspravljalo i na zasedanju niške Skupštine. Tada je gradonačelica rekla da te lokacije nisu konačne, pa su istog dana trafike premeštene, ali na lokacije koje su samo nekoliko metara dalje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • František Ringhoffer

    19:42 // 2. 1. 2022.

    Taj park je, poput svih ostalih, nađubren psećim izmetom, tako da, uz tezge, preglasan šund iz kafića, dimnjake raznih roštilja, pa i ovaj kiosk, dočarava pravu sliku ove kasabe, koja je samo na papiru grad.
    Još samo da se puste konji na ispašu, na ono malo zelene površine u parku, i postavi bilbord sa slikom prvorodjenog knjaza, da uveliča prostor.

  • Pjerica

    10:26 // 29. 12. 2021.

    Koji smo mi jadnici.. Spremamo se za radnike iz Bangladesa..

  • Miksa

    17:44 // 28. 12. 2021.

    Za vrsne Niške urbaniste? I da je najbolji roštilj u Srbiji,gde da parkira onaj ko hoće da kupi jer je brza hrana u pitanju? Na ulici ispred

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: