Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:25, 29. 10. 2021.

| Društvo

U Trgovištu i Surdulici ove godine rodiće se više beba nego prošle

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
zamenica ministra
Poseta jugu zemlje; foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Više beba u odnosu na prošlu ove godine, rodiće se u Trgovištu i Surdulici, procena je čelnika tih opština na osnovu dosadašnjeg broja novorođenčadi i onih beba koje tek treba da dođu na svet. Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić boravila je danas u tim opštinama i, kako je rekla, ta situacija nije slučaj u većini drugih mesta koje su obišli predstavnici Ministarstva.

Čamagić je rekla da je zajednički zadatak države i lokalnih samouprava da se mere pronatalitetne politike usklade sa specifičnostima lokalne sredine i da se u lokalnoj zajednici stvore takvi uslovi da mladi požele da ostanu u svojim mestima.

U Trgovištu u kom se dešavalo da se godišnje ne sklopi nijedan brak, prošle godine je venčano 19 parova, a od početka ove godine čak 54. U prva 3 meseca ove godine u Trgovištu je rođeno 18 beba, a prošle godine ukupno 39.

Zamenik predsednika Opštine Trgovište Nebojša Trajković objasnio je da je ova nerazvijena, pogranična opština, pre nekoliko godina pod sloganom "Natalitet je naš prioritet“ pokrenula različite mere proaktivne populacione politike, koje su dovele do pravog "bebi-buma".

Svi roditelji do navršene treće godine deteta, dobijaju i jednokratnu i mesečnu novčanu pomoć, a visina izdvajanja zavisi od broja dece, kao i od toga da li su roditelji zaposleni. Za svako novorođeno dete porodica od opštine dobija jednokratno po 30.000 dinara i ta vrsta pomoći pripada grupi urgentnih isplata - rekao je Trajković.

U ovoj opštini za prvo dete do navršenih godinu dana nezaposleni roditelji dobijaju po 30.000 dinara, ako je zaposlen samo jedan roditelj izdvaja se 20.000 dinara, a ukoliko su oba zaposlena 10.000 dinara.

Jedna od mera je i da nezaposleni roditelji ne plaćaju vrtić za decu, ukoliko radi samo jedan roditelj plaća se polovina cene i to 1.000 dinara mesečno, a Opština plaća i punu cenu za vantelesno začeće, ukoliko se medicinski zahvat obavlja u Srbiji ili 3.000 evra ukoliko se medicinski postupak sprovodi u inostranstvu.

Više beba biće rođeno i u Surdulici gde se izdvaja 50.000 dinara za svako novorođenče, organizuju se i besplatne škole sporta za svu decu, a uređuju se škole i vrtići.

Zamenica ministra za brigu o porodici i demografiju posetila je i Vladičin Han, a predsednik te Opštine Vladimir Kostić rekao je da je za ovu opštinu razvoj putne infrastrukture u selima i dalje prioritet.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olga karanikolas

    09:44 // 31. 10. 2021.

    vidoviti celnici opština?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: