Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 28. 3. 2023.

| Društvo

U Trgovištu proglašena zaraza afričkom kugom svinja, pojačane mere i u Vranju

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
svinje
U Vranju stabilna epidemiološka situacija; Foto: D. B.

Naselja Široka planina, Gornovac i Šumata Trnica u opštini Trgovište, kao i područje od 10 kilometara proglašena su zaraženim afričkom kugom kod domaćih svinja, a zbog tri pojedinačna slučaja epidemiološke mere pojačane su i u Vranju.

Osim Široke planine, Grnovca i Šumate Trnice, ugroženim od afričke kuge svinja proglašena su i Gornja Trnica, Gornji Kozji dol, Dejance, Donja Trnica, Donji Kozji dol, Dumbija, Đerekarce, Zladovce, Kalovo, Lesnica, Mala reka, Margance, Crnovce, Šajince, Šaprance, Barbace, Vladovce, Mezdraja, Novo selo i samo Trgovište.

Kako bi se zaraza suzbila, Uprava za veterinu naložila je, između ostalog, popis svih gazdinstava na kojima se čuvaju svinje, kao i obeležavanje neobeleženih uz klinički pregled, pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Neke od mera su i zabrana prevoza svinja, čišćenje i dezinfekcija vozila i opreme koje se koriste za njihov prevoz, zabranu ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva, prijavljivanje svake obolele ili uginule svinje sa gazdinstva i zabranu premeštanja svinja najmanje 40 dana od sprovedenog čišćenja i prve dezinfekcije.

Prema rečima većnika za poljoprivredu Nebojše Stamenkovića, u Vranju su bila tri pojedinačna slučaja koja su nakon testiranja pokazala negativne rezultate, tako da je trenutna epidemiološka situacija stabilna.

Ipak, JKP Komrad je naloženo da bude u stanju pripravnosti i da urede lokaciju stočnog groblja u skladu sa propisima, određena je lokacija za stočno groblje zaraženih životinja, a lovačkim udruženjima i poljoprivrednim gazdinstvima rečeno da preduzmu sve preventivne mere u skladu sa Pravilnikom o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje afričke kuge.

Veterinarskoj inspekciji u Vranju je preporučeno da pojača kontrolu na zaraženim i ugroženim područjima i šalje Gradskom štabu za vanredne situacije redovne izveštaje o situaciji na terenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: