Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 14. 4. 2021.

| Društvo

U Urgentnom centru svečano otkrivena spomen-ploča u čast doktora Lazića

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
spomen - ploča posvećena dr Laziću
U Urgentnom centru Niš svečano otvorena spomen -ploča

Urgentni centar u Nišu od danas zvanično nosi ime doktora Miodraga Lazića. Tačno godinu dana nakon smrti, u ovom prostoru otkrivena je spomen-ploča u čast ratnog hirurga i dugodišnjeg direktora ove ustanove. Da bi, kako kažu, odali počast prijatelju koji je bio uz njih kada je bilo najteže, u Niš je iz Republike Srpske doputovalo 120 članova organizacije „Ilidžanski borci“.

“Otišao sam časno i pošteno. Stajao na prvoj liniji”, reči koje je u oproštajnom pismu porodici i prijateljima uputio dr Miodrag Lazić, a sada su na spomen-ploči svečano otkrivenoj u njegovu čast.

Više od hiljadu kilometara prešli su nekadašnji borci iz Istočnog Sarajeva, kako bi još jednom zahvalili svom doktoru za sve što je, kažu, učinio za njih.

Spasio je hiljade života u Republici Srpskoj. Naš brat, heroj i drug ostaće zauvek u srcima građana Istočnog Sarajeva. Drago mi je da Niš prepoznao da je imao narodnog heroja za svog sugrađanina, kaže Goran Šahovac iz “Ilidžanskih boraca”.

Ana Lazić, supruga doktora Lazića, zahvalila je Udruženju penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije na svemu što su uradili da njen suprug ne bude zaboravljen.

Ponosna sam i srećna jer znam da je ovo sve zaslužio i koliko se borio za ovaj Urgentni centar. Preponosna sam i zahvalna sam Bogu što mi je dozvolio da deo svog života proživim uz takvog čoveka, rekla je Ana Lazić.

Lazićeva ćerka, Nina Vujošević istakla je da niški Urgentni centar opravdano nosi ime njenog oca.

Uložio je svoj život i trud u osnivanje ovog centra, i ovo je velika stvar za njegovu decu i unuke.Na ovaj način će zauvek da živi kroz ono što je stvorio. Hvala svima koji su došli iz Republike Srpske, svi znamo da je ovde živeo a srce mu je bilo preko Drine, rekla je Vujošević.


Lončar: Svi mu dugujemo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da ne postoje reči kojima može da opiše koliko je doktor Lazić zadužio kolege i ljude širom Srbije.

Danas smo tu da apelujemo na mlade generacije koje dolaze ovde da rade, da uvek razmisle kako bi dr Laza postupio, jer mu to svi dugujemo, rekao je Lončar.

Direktor UKC-a dr Zoran Perišić naglasio je da je Miodrag Lazić bio veliko ime srpske medicine i možda najveće ime ratne hirurgije u svetu.

Spasio je na hiljade ljudi u onom nesrećnom ratu. Bio je čovek koji nije štedeo sebe i do kraja ostao u prvim redovima, rekao je Perišić.

Doktor Miodrag Lazić bio je na čelu Urgentnog centra, a preminuo je od posledica virusa korona 14. aprila 2020. godine. Nakon njegove smrti brojne Nišlije, ali i brojni poštovaoci širom Srbije, oprostili su se od njega uz aplauz i pesmu “Marš na Drinu”. Lazić je ratnih devedesetih spasio brojne ranjenike i bio cenjen širom bivše Jugoslavije. Postojala je inicijativa da niški Klinički centar nosi njegovo ime, ali je nedavno je Vlada Srbije odlučila da se naziv promeni u Univerzitetski klinički centar. Njegovo ime nosi Ugrentni centar. Na poslednjoj Sednici Skupštine Grada, dobio je ulicu u rodnom Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    03:19 // 19. 4. 2021.

    Lazo Srbine ljudska gromado, vredis vise nego sto oni misle!!

  • Milan Popović

    08:53 // 15. 4. 2021.

    Podignuta je tužba protiv lekara koji ga je lečio. Jedini svedok je naprasno umro.

  • Nišlija

    18:05 // 14. 4. 2021.

    Koliko je dana proveo Perišić u crvenoj zoni?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: