Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:47, 29. 9. 2022.

| Društvo

U Vlasotincu pronađena dokumentacija o gradnji lokalnih puteva, apel građanima da povuku tužbe

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Vlasotince
Iz Opštine pozivaju građane da na vreme povuku tužbe; foto: Agencija "Publika"

Među 11 manjih opština kojima su počele da stižu masovne tužbe zbog eksproprijacije zemljišta prilikom gradnje lokalnih i atarskih puteva našla se i Opština Vlasotince koja je, po rečima predsednika Bratislava Petrovića, uspela da pronađe dokumentaciju gde su tadašnji vlasnici ustupali svoju privatnu imovinu za presecanje puteva.

Prvi čovek Vlasotinca ističe i da će se nakon popisivanja arhivske građe od pre 50 godina tačno utvrditi za koje naslednike postoji dokumentacija o saglasnosti njih samih ili njihovih predaka, te da je bolje da građani na vreme povuku tužbe.

Opština ne beži od odgovornosti da isplati onaj deo zemljišta za koje njihovi naslednici nisu ustupali zemlju ni sa naknadom ni bez naknade, ali imamo saznanja da u to vreme ni jedan putni pravac nije mogao da se proseče kroz privatne posede bez njihove saglasnosti. Bitno je dasadašnji naslednici koji su pokrenuli sudske sporove pred Osovnim sudom u Leskovcu povuku tužbe da ne bi stvarali sebi i opštini dodatne troškove - kaže Petorvić.

Vlasotince - dokumnetacija za puteve Pronađeni ugovori; foto: Opština VlasotinceDodaje i da će za one vlasnike za koje se nađu dokazi o ustupanju imovine, a kojima je naknada isplaćena, biti pokrenute kontratužbe i da će Opština preko svojih nadležnih organa tražiti ponavljanje postupka za neosnovano bogaćanje.

Najbolje moguće rešenje za sve nesporazume koje građani imaju u ovoj situaciji, a koja uopšte nije bezazlena, da se obrate svojoj opštini i da se svi sporovi reše bez sudskih sporova - kaže Petrović.

Podsetimo, 11 opština sa juga udružilo su se u inicijativi da nađu rešenje za problema masovnih tužbi građana zbog čega su na sastanku u Svrljigu formirali zajedničku komisiju koja će se obratiti Republičkom geodetskom zavodu, Vladi i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: