Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:43, 5. 2. 2024.

| Društvo

U Vranju pratioci na porođaju “nisu mogući”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Porodiliste-foto-Aleksandar-Kostic
Problem su i postojeći Zakoni; foto: Aleksandar Kostić

Nakon što je na Protestu protiv akušerskog nasilja u Vranju koji je održan 27. januara, predat zahtev da se ženama omoguće pratioci na porođaju, iz Zdravstvenog centra saopštili su da to još uvek nije moguće, zato što je prvo potrebno rekonstruisati postojeća ili izgraditi nova porodilišta. Problem su, kažu, i postojeći Zakoni, ali traže da građani ne gube poverenje u njihove lekare.

U jeku priča o akušerskom nasilju u Srbiji koje se proteklih nedelja širile medijima i društvenim mrežama sa brojnim svedočenjima žena, među kojima je bila i ispovest porodilje iz Vranja o agoniji koja je doživela u porođajnoj sali, u tom gradu je organizovana i protesna šetnja protiv akušerskog nasilja.

Kako bi pružili podršku svakoj ženi koja je doživela akušersko nasilje, a posebno onim hrabrim ženama koje su se odvažile da takvu vrstu nasilja prijave nadležnima, Zdravstvenom centru Vranje, iz NVO Odbora za ljudska prava Vranje / SOS telefon za žene, predali su i zahtev da se porodiljama omogući i pratioci, odnosno osobe od poverenja koje će biti uz njih tokom porođaja.

Iz ZC Vranje su nakon tog zahteva rekli da pratioci još uvek nisu mogući, jer je prvo potrebno stvaranje uslova i prostornih kapaciteta u porodilištima.

Što se tiče omogućavanja pristupa pratioca - osobe od poverenja na porođaju u Službi za ginekologiju i akušerstvo OJ Opšte bolnice Zdravstvenog centra Vranje, za sada, ne postoji mogućnost iz razloga što je u najavi stvaranje uslova za isto u svim porodilištima na teritoriji Republike Srbije, u smislu da se obezbede prostorni kapaciteti (rekonstrukcija postojećih porodilišta ili izgradnja novih), kako bi se, pre svega, obezbedili usovi u tom smislu za prisustvo pratioca porodilji - saopštili su.

Takođe ističu da je za uvođenje bilo kakvih novina u načinu i postupku pružanja zdravstvenih usluga, potrebno da bude regulisano Zakonom ili podzakonskim aktima.

Način i postupak ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu je najbliže regulisan Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja. Ovim Zakonom je definisano oni ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u sadržini, obimu i standardu koji su obuhvaćeni obaveznim zdravstvenim osiguranjem u skladu sa Zakonom kojim se uređeuje zdravstveno osiguranje - kažu iz ZC Vranje.

Kako je rekonstrukcije i izgradnje novih porodilišta predsednik Aleksandar Vučić najavio da će biti do 2027. godine, a žene još uvek neće moći da imaju pratioce na porođajima iz ZC Vranje ističu da je njihov prioritet pružanje adekvatne zdravstvene zaštite svim korisnicima, naročito deci, trudnicama i porodiljama, te traže da građani ne gube poverenje u zaposlene radnike njihove ustanove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mikinjo

    22:08 // 5. 2. 2024.

    Ako imas dokaze za to sto pricas, nemoj da cutis nego odmah u policiju. Eto budi ti prvi, izadji i rasturi bandu. ako nemas dokaze nego pricas cisto da bi nesto reko/rekla, mozes i krivicno da odgovaras za to jer prljas ime jednog casnog profesora. Pozdrav

  • Miša Stefanović profesionalac

    21:08 // 5. 2. 2024.

    Pazite se sujetnih i pohlepnih ginekologa koje zanima samo novac i ništa više. Puno je loših iskustva u niškom porodilištu a o tome se ćuti.Porodilje trpe bespotrebno iživljavanje i maltretiranje.Treba svi da dignu glas.Profesionalci su samo kada im date veliku sumu novca u privatnoj klinici gde obično rade popodne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: