Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:02, 14. 1. 2023.

| Društvo

U Zaplanju prvi put plivanje za Časni krst na brani, a istog dana i "Pihtijada" 

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Plivanje Gadžin Han; foto: M. S
Plivanje na brani u Gadžinom Hanu; foto: M. S.

Bogojavljensko plivanje će prvi put biti i u Zaplanju, najavljuju organizatori, a za Časni krst 19. januara plivaće na brani u Gadžinom Hanu od 12:30. Pre toga biće održana liturgija, kao i tradicionalna "Pihtijada", kao i takmičenje za najbolju rakiju.

Opština Gadžin Han i Crkvena Opština Zaplanjska prvi put organizuju plivanje za Časni krst, a kažu da su za to dobili blagoslov episkopa niškog Arsenija. Uslov za plivače je da imaju više od 18 godina, da obave lekarski pregled u Domu zdravlja u ovoj opštini, kao i da su kršteni. Grkinja; foto: M. S Plivanje na brani u Gadžinom Hanu; foto: M. S.

Prijave za plivanje pozivom: Zoran Martinoski 0652860356, Milan Stevanović 0612258900, Jerej Dušan Janković, paroh zaplanjski 0640008194. Pobednika očekuje poklon krst u duborezu veličine 45 cm. Broj mesta je ograničen zbog manjeg prostora - navode organizatori.

Plivanje će se održati na brani u Gadžinom Hanu od 12:30, a organizatori kažu da će uvertira biti tradicionano takmičenje u pripremi pihtija, kao i rakije.

Na Bogojavljenje biće služena sveta Liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Grkinji od 8 časova. Nakon liturgije se ide u litiju do sabornog mesta Krsta u Grkinji, gde će biti osvećenje Bogojavljenske vodice. Kod krsta u Grkinji biće tradicionalno organizovana manifestacija "Pihtijada", takmičenje u najbolje pripremljenim pihtijama i takmičenje za najbolju rakiju - najavljuju.

Kažu da se događaj organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Gadžin Han, Crkvene opštine Zaplanjske, Turističke organizacije i Narodne Biblioteke "Branko Miljković".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    19:03 // 17. 1. 2023.

    Istorijski dogadjaji ! I, pihtije i rakija i sve ! Najaci smo !

  • Planduj

    18:24 // 14. 1. 2023.

    Oj, Zaplanjci, gde su Crnogorci?

    • Zaplanjac

      20:12 // 14. 1. 2023.

      U Moravu gde tikve rastu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: