Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:14, 31. 10. 2019.

| Društvo

U Zaplanju vanredna situacija zbog nestašice vode

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Gadžin Han
Situacija alarmantna, upozorava predsednica Opštine; Foto: V. M. R.

Skoro sva od 34 sela u Gadžinom Hanu veći deo dana su bez vode, pa je u ovoj opštini proglašena vanredna situacija. Predsednica Opštine Marija Cvetković kaže da cisterna obilazi sela, kao i da se voda periodično zatvara kako bi se napunili rezervoari.

Nestašica vode u Zaplanju je posledica suše koja traje mesecima. Stabilnije snabdevanje je jedino u Velikom Krčimiru, kaže predsednica, dok je u Malom problematično već mesec i po dana.

Situacija je alarmantna i vrlo zabrinjavajuća - rekla je Cvetkovićeva.

Iako neka sela imaju lokalna izvorišta, ima i onih sa javnim vodovodom, kojim upravlja komunalno preduzeće Direkcija iz Gadžinog Hana. S obzirom na to da je suša pogodila sve izvore, organizuju se restrikcije vode, da bi se rezervoari napunili.

Primenjujemo mere - u jednom delu sela zatvaramo vodu, nekad i ceo dan, pa je pustimo uveče. Ujutru do 8-9 sati ima vode, pa se opet zatvori, kako bi se napunili rezervoari i dotok bio malo veći i kako bi celo selo imalo vodu. U Zaplanjskoj Toponici gornji deo sela uopšte nema vodu, ako ne zatvorimo i donji deo sela - objašnjava Cvetkovićeva.

Inače, imaju samo jednu cisternu koja obilazi sela i snabdeva građane pijaćom vodom. Zato, kažu, moraju pažljivo da planiraju kako da svi stanovnici svakodnevno imaju vodu, makar deo dana.

Predsednica Opštine Gadžin Han kaže da su istakli saopštenja o zabrani korišćenja vode za polivanje bašti.

Naredba je zalepljena po svim selima da voda može isključivo da se koristi za ličnu higijenu i napajanje stoke. Nema zalivanja bašti, ljudi ovde imaju plastenike, ne smeju da ih navodnjavaju, voćnjake. Toga više nema - dodaje Cvetkovićeva.

Inače, snabdevanje vodom je u ovoj opštini problematično već duže vreme. Na teritoriji Gadžinog Hana prema popisu iz 2011. živi oko 8.300 stanovnika, ali predsednica Opštine procenjuje da je taj broj sada opao za oko 2.000.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Đoka

    22:39 // 31. 10. 2019.

    Ne znam i pitam se - može za stoku, a ne može za plastenike. Stoka, koliko toliko, može i na potok, kakav takav, a plastenik? Gotovo neodrživa naredba. Da li su posledice sušnog vremena i nestašica vode, mogle da se preduprede još u toku letnjih meseci? Da se angažuje još koja cisterna. Imalo je od koga tražiti. Ovako, čini se, nije sve do Boga.

  • Sinovac

    22:27 // 31. 10. 2019.

    Sve će se to popraviti, kada bude izgrađeno svih 5 planiranih MHe na Kutinskoj reci... Tada neće biti vode za navodnjavanje ni u reci.
    Postojeći vodovodi su nekada opsluživali 4 puta više stanovništva i nije bilo nestašica, ali neko to nije umeo da održava.

  • aaaa

    22:17 // 31. 10. 2019.

    Zapanjci su poznati po svom teškom karakteru i mentalitetu. Čast izuzecima, naravno. Kako njih takve naterati da ne zalivaju bašte?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: