Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 18. 8. 2015.

| Društvo

U čast preminule prijateljice donacija Klinici za onkologiju

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
Julija-Belej-Bakovic.jpg
Juliju prijatleji pamte i po tome što je volela muziku; foto: YT/Blok63/Julija Belej Bakovic Plays Minuet in G minor by Bach

Nakon što je Nišlijka Julija Belej Baković posle 7 godina izgubila borbu protiv raka, njena porodica i prijatelji iz celog sveta u njenu čast su online kampanjom sakupili novac kojim je nedavno kupljena oprema za nišku Kliniku za onkologiju.

Kao dugogodišnji borac za slobodu i demokratiju i neko ko je radio u Americi, Iraku i Aziji, Julija je stekla brojne prijatelje koji su, kako kaže njen suprug Danilo Baković, želeli da na neki način odaju poštu i učine nešto u znak sećanja na njen rad i ličnu borbu protiv opake bolesti.

Svi su me pitali kako da pomognu, a ja nisam znao šta da odgovorim. Onda sam shvatio koliko oni koji boluju od raka u Srbiji imaju poteškoća sa lečenjem i predložio da možda tako učinimo nešto u ime Julije - objašnjava Baković.

Potom je Danilo učinio neverovatan gest - u periodu najveće tuge i gubitka smogao je snagu da učini humano delo. Pokrenuo je crowfunding kampanju na sajtu gofundme.com i pozvao prijatelje i poznanike Julije da pomognu da se sakupi novac za opremu Klinike za onkologiju u Nišu.

Donirali su prijatelji, porodica, poznanici, saradnici, mnogi koji su poštovali Juliju. A zaista ih je bilo mnogo, ostavljali su dirljive posvete i za samo 3 dana je sakupljeno preko 10.000 dolara - kaže Danilo.

Nakon što je Julija sahranjena, njen suprug je kontaktirao onkologiju u Nišu i ubrzo su kupljene 3 pumpe za hemioterapiju i 1 EKG aparat.

Nažalost, u Srbiji se i za donacije naplaćuje porez, tako da je Klinika ostala uskraćena za jednu pumpu - ističe Baković.

Julija je dugu bitku sa rakom dojke vodila, kako kaže njen suprug, hrabro i odlučno - na nogama. Preminula je sredinom jula, a sahranjena je u Nišu.

Iako je završila molekularnu biologiju, kao student je bila jedan od vođa protesta i potom se predala aktivizmu. Od 2006. godine živela je u Vašingtonu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: