Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 21. 1. 2021.

| Društvo

U centru Leskovca rezane grane na kojima stanuju retke sove, zaštitari tražili da se seča obustavi

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
ptice le foto m.mitic
U krošnjama žive sove; foto: M. Mitić

Sove utine su, kako kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, strogo zaštićena vrsta. Njihovo stanište su poslednjih godina krošnje drveća u samom centru Leskovca, čije su grane zaposleni u komunalnom preduzeću počeli da seku. Negodovali su građani, ali i struka, pa je, kako kažu u Društvu, orezivanje oko 14 sati obustavljeno. ptice2 LE foto m.Mitic Radnici sekli, kako kažu, trule grane; foto: M. Mitić

Tokom dana u samom centru Leskovca nekoliko stabala je orezano iako na njima već godinama stanuje zaštićena vrsta sova. Prolaznici na Bulevaru oslobođenja začuđeno su gledali seču grana i odmah to prijavili Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

Revoltirani građani su nam upravo javili da neko orezuje stabla na kojima borave desetine sova. Odmah smo obavestili Zavod za zaštitu prirode Srbije, odeljenje u Nišu. Zahtevamo da se ovo uništavanje staništa ptica i drveća hitno zaustavi! - poručili su iz Društva.

U čudu su se našli i radnici u lokalima koji se nalaze u blizini posečenih grana. ptice3 LE foto M.Mitić Seča za sada obustavljena; foto: M. Mitić

Ne znamo tačan razlog seče, rekli su nam da grane smetaju, da moraju da ih poseku i da je drveće staro. Možda će već sutra poseći i celo drvo - rekla je vlasnica jednog lokala.

Sa druge strane iz Direkcije za urbanizam i izgradnju navode da nisu upućeni u konretno ovu seču, ali da se u celom gradu orezuju grane i seče drveće koje smeta.

Nije nam jasno zašto se neki bune. Ono što smeta i što je počelo da puca mora da se poseče. Mi smo poslednjih godina posadili mnogo novog drveća. U saradnji sa lokalnom samoupravom radimo dosta i pokušavamo da sačuvamo svako drvo - saopštili su iz Direkcije.

Ipak, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica obavestili su javnost da je orezivanje prekinuto nešto posle 14 sati. Da li je to konačna odluka ili će se sa sečom nastaviti, nije poznato.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    10:20 // 22. 1. 2021.

    Obustavljena je seca, drustvo ce naci resenje za ptice i bice preseljene na drugo mesto. A rezanje drveta nastavljeno zbog bezbednost gradjana!!
    I komunalci sigurno nisu znali da su bas te ptice zasticena retka vrsta vec obicna. Propust je medju samih nas! Nije kriv za sve SNS i ako i ja ne podrzavam.

  • objektivno

    04:19 // 22. 1. 2021.

    Ne znam samo kakvi bi komentari bili,da se neka od ovih grana polomila i ne daj Boze povredila nekog prolaznika?

  • Mika

    21:10 // 21. 1. 2021.

    Napredna Srbija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: