Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 10. 9. 2018.

| Društvo

U centru Niša razgovor sa građanima o promeni izbornog sistema

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
skupstina
Zašto poslanici treba da budu narodni, a ne partijski?; foto: JV arhiva

Zašto je važno da poslanici Narodne skupštine Srbije zastupaju glasače imenom i prezimenom, građani će moći da saznaju u utorak 11. septembra na centralnom gradskom trgu u Nišu, od 11 do 14 sati.

Aktivisti Inicijative za promenu izbornog sistema Biram koga biram, kako je najavljeno, razgovaraće sa građanima o tome zašto je važno da imamo "narodne, ne partijske poslanike".

Aktuelni proporcionalni izborni sistem, po kom je Srbija jedna izborna jedinica, predviđa glasanje za liste partija, ne direktno za poslanike - navode iz Inicijative.

Poslanici u Narodnoj skupštini, predstavnici akademske javnosti, medija i organizacija civilnog društva učestvovaće u otvorenoj debati na temu reforme aktuelnog izbornog sistema tokom akcije na trgu od 12 do 13 sati. Promena izbornog sistema "Bus izborne reforme 2018" sa aktivistima Inicijative "Biram koga biram" i organizacije NKD kreće iz Niša, a posetiće još sedam gradova širom Srbije; Foto: Inicijativa "Biram koga biram"

Učesnici debate su, kako najavljuju, profesor Pravnog fakulteta Slaviša Kovačević, poslanici Dušan Milisavljević i Milija Miletić, novinar Južnih vesti Milan Zirojević i Nenad Stojanović iz Proaktiva.

Građani će moći da postave pitanje onima koje su birali ali i da čuju odgovore gostiju na pitanja zašto je važno da poslanici budu odgovorni građanima, a ne samo partijskim liderima, postoji li potreba za većim stepenom personalizacije, ne nužno kroz većinski izborni sistem, kako do toga da svi građani Srbije budu ravnomerno geografski zastupljeni u Narodnoj skupštini i kako se može uticati na to da žene budu srazmerno, a manjine adekvatno zastupljene - objašnjavaju organizatori.

Na temu izborne reforme, dodaju, biće izvedena i stand up predstava Birač vs Preletač istog dana od 20 sati u klubu Labeerint.

Inače, kako navode, podršku Inicijativi za promenu izbornog sistema Biram koga biram pružilo je 20.000 građana potpisom Deklaracije, više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija, veliki broj eksperata u oblasti izbornog prava, kao i predstavnika civilnog društva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    19:25 // 12. 9. 2018.

    Sve je to lepo,ali i utopia!
    Na istom mestu Dusan i Milija??
    Buckuris!
    U Nisu su gradjani odavno manjina.

  • Dr

    16:33 // 11. 9. 2018.

    Treba menjati izborni sistem i birati po principu senata.
    Inače ovako ja biram neku beogradsku partiju a ona postavlja svog poslušnika.
    Do tada nema potrebe ići na izbore jer kog god i beograda postve,briga njega za Niš

  • Secikese

    23:25 // 10. 9. 2018.

    Bruke ubacene! Vise nikad za vas narod nece glasati. Nemate obraza, nego se jos i utrpavate. Budi dir
    dok te drzi Zivic i Radovamovic. Sramote!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: