Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 27. 3. 2018.

| Društvo

U desetak niških sela i dalje vanredna situacija jer nema pijaće vode

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Cisterna u selima Miljkovac, Paljina i Berčinac Foto: JKP Naissus facebook
Cisterne kruže selima koja nemaju pijaću vodu; Foto: JKP Naissus facebook

Stanovnici Vukmanova, Berbatova, dela Gabrovca, Donjeg Vlasa, kao i Ostrovice, Jelašnice, Proseka, Lazarevog sela, Radikine bare, Kunovice i Bancareva ne smeju da piju vodu, jer je neispravna. Zbog problema sa seoskim vodovodima opštine Niška Banja i Palilula proglasile su vanredne situacije, a trenutno je, kažu predsednici ovih opština, situacija mirna, jer nema novih padavina.

Prvi čovek Palilule Aleksandar Ždrale kaže da neće biti novih problema ukoliko ne bude obilnih kiša, ili ako sneg sa Seličevice ne krene naglo da se topi.

Nadamo se da neće biti novih većih padavina, jer ovo što pada može povećati nivo vode, kako kažu iz Vodoprivrede i RHMZ-a, milimetar do 5 milimetara. To nije nešto alarmantno. Jedini problem može stvarati brzo topljenje snega na Seličevici pa da onda podzemne vode prouzrokuju dodatne poteškoće - objašnjava Ždrale.

Iz Opštine apeluju na stanovnike sela u kojima je voda neispravna, da za piće isključivo piju onu iz cisterni.

Apelujem na stanovništvo da koriste vodu za piće isključivo iz cisterni. Konkretno u Donjem Vlasu potrošeno je juče samo 5 do 10 litara vode iz cisterne. Što znači da postoji mogućnost da građani koriste alternativne načine za korišćenje vode. Što je zabranjeno - upozorava Ždrale.

Predsednik Opštine Palilula dodaje da zasad nema poplava, ali da postoji mogućnost da u Novom selu budu ugrožene kuće. Međutim, ovo naselje je povezano na gradski vodovod, te je voda ispravna.

Jedino je problem sa fekalnom i atmosferskom kanalizacijom koja unazad 20 do 30 godina nije završena niti je privedena nameni u većem delu naselja i zbog toga postoje septičke jame. Teren kontrolišu sve institucije - Institut za javno zdravlje, angažovali smo i Institut za veterinu, o svakoj sitnici se vodi računa - rekao je Ždrale.

Oni koji imaju problema zbog vode na teritorili Palilule, mogu to da prijave na telefone 290-600, 290-604 i 290-608.


Saniraju se vodovodi u Banji, vanredna situacija još minimum nedelju dana

Predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović kaže da je posle uvođenja vanredne situacije u petak angažovana firma koja sanira vodovode u selima. Međutim, ne očekuje da će voda biti za piće pre sredine sledeće nedelje. niska banja Informacije o kretanju cisterne na sajtu Opštine Niška Banja; foto: JV arhiva

Radi se hiperhlorisanje, prvo u rezervoaru da se ubiju bakterije, a nakon toga ide ispiranje mreže. Nadaju se da će do petka da završe sve i da voda bude ispravna. Ali onda mora Institut za javno zdravlje da uzorkuje i analiza traje 4 do 5 dana. Tako da pre utorka ili srede teško da ćemo moći da ukinemo vanrednu situaciju. Jer tek kad voda iz svih vodovoda bude ispravna imamo pravo da je ukinemo - objašnjava Jovanović.

Predsednik Opštine dodaje da voda ne sme da se pije na 8 od ukupno 13 seoskih vodovoda.

Tri sela se snabdevaju vodom iz cisterni, a Lazarevo selo, Radikina bara, Kunovica i Bancarevo se snabdevaju bidonima. To su kese sa po 10 litara vode, kanisteri. Svakodnevno je cisterna po selima, i svakodnevno opštinskim kombijem snabdevamo kanisterima planinska sela - objašnjava.

Jovanović dodaje da je trenutno zbog podzemnih voda ugroženo naselje Lugovi u samoj Banji, gde je poplavljeno desetak podruma.

U delu Rautovski potok prema Novom groblju podzemne vode plave podrume. Zbog toga može da se bakteriološki pogorša situacija u naselju Lugovi. Tu postoji drenaža, uz Jelašnički put postoji kanal, ide u Nišavu, ali nema toliku protočnost da bi sva voda otekla - dodaje Jovanović.

Podsetimo, zbog obilnih padavina koje su uticale na to da voda u seoskim vodovodima bude bakteriološki i tehnički neispravna, na teritoriji Niške Banje proglašena je vanredna situacija u petak, dok ja na teritoriji Palilule ona uvedena od juče.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    10:27 // 28. 3. 2018.

    Ovo je više sramota! Pola grada nema vodu, dve trećine grada ima povremene restrikcije struje, nekoliko bloka ima neredovno grejanje ... pa za šta bre mi plaćamo tolike racune????? Onomad sam dimničare čekao da se sete da dođu pola meseca od dana poziva, kao da stižu iz Albukerkija...

    Godinu dana kuburite sa tom vodom a glavni problem još niste ni pronašli a kamoli tek da ga rešite ...

  • dijareja

    02:02 // 28. 3. 2018.

    I u Nisu voda sa cesme nije za pice!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: