Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:23, 3. 12. 2020.

| Društvo

U dvorištu zgrada kod Bulevarske pijace pravi se nova ulica, radovi stali kod drveta

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
ulica
Stanari kažu da se ulica pravi nelegalno, iz Direkcije navode da je sve po propisima; foto: T. T.

Deo dvorišta iza zgrade 46 na Bulevaru Nemanjića postaje jednosmerna ulica, ali se za sada asfalt završava kod drveta. Stanari kažu da je van građevinskih propisa, da radove izvode oni koji su napravili objekte paralelno sa njihovom zgradom, da se oni ne vode na istu ulicu, pa je ovo način da dobiju upotrebnu dozvolu. Iz Direkcije za izgradnju tvrde da investitor ima ugovor sa Gradom da pravi ulicu do širine njegove zgrade, kao i vodovodnu i kanalizacionu mrežu i da je projekat u skladu sa planskim dokumentima.

Stanari četiri ulaza i 120 stanova sada će u dvorištu dobiti i ulicu. Nezadovoljni su jer kažu da su na prostoru, koji su ogradili rampom, decenijama imali mir, ali i zdrava stabla. Drveće je polako počelo da nestaje, a sada i rampa. Probemi su počeli, kažu, pre četiri godine.

Ova zgrada se vodi na Pirotsku ulicu, ona ne bi trebalo da ima izlaz uopšte ovde. Tu su bile topole prvo. Oni su 2016. posekli topole koje su bile dosta visoke, i napravili su ovo, oni su iskoristili celokupno zemljište, trebali su parking da imaju garažu ispred zgrade, oni su tu iskoristili za kliniku, i onda su zauzeli dodatno zemljište i sada ova priča sa ulicom – kaže jedan stanar.

Pošto je izlaz na drugu ulicu, smatra da je izgradnja saobraćajnice u delu gde se nalazi njihovo dvorište nepropisna.

Očigledno da je svrha da ova zgrada dobije upotrebnu dozvolu jer ona se vodi tamo, nema izlaz ovde, nije prijavljena, nema ulicu na koju bi ovde postojala. Klinika se vodi na 46, sto je smešno, 46 je naša zgrada i oni pokušavaju da ovo legalizuju da bi cela zgrada bila legalna - kaže on.

Dodaje i da je problem što je ulica veoma uska, tako da ne mogu da prođu, kako kaže, vatrogasci ili druga veća vozila.

Međutim, inženjer iz Direkcije za izgradnju Niša Saša Obradović navodi da investitor ima ugovor sa izvođačem radova, te da je jednosmerna ulica u širini od 3.5 metara prema svim propisima i pravilima građevinske struke.

Taj ugovor investitora koji je pravio zgradu od nedostajuće infrastrukture ima potpisan ugovor sa Gradom da pravi ulicu do širine njegove zgrade i vodovodnu i kanalizacionu mrežu i ulicu... a sigurno je bolje da imaju ulicu nego da bude i dalje kao do sada – ističe Obradović.

A do sada su, kažu stanari, posečene topole i lipe, pa strahuju da ne izgube i drvo do kojeg se sada završava ulica.

Tog drveta u planovima nema.

Obradović objašnjava da je planski regulisano da ulica treba da se nastavi i dalje od drveta, ali da se još ne zna kada.

Što se tiče tog drveta koje je u nastavku, investitor i izvođac radova nema obavezu da dalje seče drveće. Ovo ne, nema potrebe, zato što neće tu da prođe na dalje saobraćajnica u ovom trenutku, za sada ne – kaže Obradović.

Dodaje da zelenilo može da se postavi i sa druge strane.

Inače, u poslednjih mesec dana Bulevar Nemanjića je izgubio kedrove i topole i na drugim lokacijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Budući urbanista kursadžija

    06:27 // 4. 12. 2020.

    Između svih zgrada na Bulevaru ugurati još po neku zgradu! Sunce hvata još uvek neke prozore! Ubaciti i zgade oko crkve u parku, ima mesta! Kakvo je, bre, ono zelenilo, klupe! Čupaj sve i seci! A i škola pored ima lepo dvorište, hmmm...

  • Ma ne zanima njih

    01:30 // 4. 12. 2020.

    U toj zgradi sa cetiri ulaz zivi inženjer iz Direkcije za izgradnju Nesa Manojlović. Sto niste sa njim probali da pricate

    • Komšija

      17:29 // 4. 12. 2020.

      Pomenuti gospodin radi u preduzeću za puteve i nema nikakve veze sa direkcijom za izgradnju grada.
      Dakle gospodine ćorak.
      Informišite se malo bolje.
      Možda da porazgivaramo o postavljanju čak 2 električne rampe bez dozvole kod ulaza 36 baš na trasi te famozne novoprojektovane ulice .
      Dok su komšije lepo ogradile dvoriste mi se pakujemo kao sardine i nemožemo parkirati iza sopstvene zgrade.

  • Moki

    21:56 // 3. 12. 2020.

    Ovaj potez izdradnje ulice usred dvorišta i parkinga kojeg koriste stanari četiri ulaza je krajnje sraman, nekorektan i podmukao. Nadamo se da ćemo naići na razumevanje gradonačelnice, koja je i sama najavila borbu protiv građevinske mafije!

    • Sonja Buzdumovic

      23:45 // 3. 12. 2020.

      Zar stvarno verujete da je njih briga za gradjane Nisa i ekologiju i smisao nasih zivota.
      I nasu dobrobit kao gradjana

    • limun

      09:22 // 9. 12. 2020.

      Ja bih vam preporucio da ne trosite vreme sa zalbama i tuzbama jer sns kamarila priznaje samo silu i nepravdu.
      Jednog dana...ali jednog dana kada sunce ponovo izadje, pijuk u ruke pa sve ovo sto je njihova mafija izgradila sravniti sa zemljom a racun neka plate njihovi tajkuni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: