Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 29. 12. 2020.

| Društvo

U izboru za "Kuću godine" i ona za odmor radnika na Staroj planini

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
kuća Stara planina
Kuća na Staroj planini u konkurenciji za nagradu; foto: Mladen Jovanović

Portal Gradnja.rs pokrenuo je izbor za "Kuću godine", a među 13 nominovanih našao se i kompleks u Vrelu na Staroj planini koji je kreirao niški arhitektonski studio Alterno Inc. Kažu da je reč o kući vlasnika Pekare Branković, koja je napravljena u ambijentu poznatom po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciji i biciklizmu, a namenjena je smeštaju radnika.

Kako bi skrenuli pažnju javnosti na primere dobre prakse, kako navode sa portala Gradnja.rs, pokrenuli su konkurs za dodelu nagrade najboljoj i najlepšoj kući autora iz Srbije, a jedan od ciljeva im je i da popularizuju domaće arhitektonsko stvaralaštvo.

Kraj godine idealno je vreme za sumiranje utisaka. A kako najbolje sumirati utiske nego napraviti retrospektivu najfascinantnijih domaćih projekata objavljenih na portalu Gradnja.rs i dati ih publici na vrednovanje? Želimo da čujemo vaš glas kako bismo zajedno izabrali "Kuću godine" - poručuju.

Od 13 kompleksa koji su u trci za ovo priznanje je i kompleks na 730 m nadmorske visine na Staroj planini, koji se nalazi u gustoj šumi.

Reč je o kući vlasnika Pekare Branković, koji je hteo da u ambijentu u koji je poznat po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciju i biciklizam napravi objekte za smeštaj svojih radnika, a napravljena je pre tri godine.

Planirano je kao mesto koje bi poslužilo odmoru, unapređenju međusobnih odnosa zaposlenih i održavanju team buildinga. Ukupan smeštajni kapacitet apartmanskog naselja je 20 ležaja koji zaposleni mogu koristiti tokom čitave godine. Izuzetno vešt primer povezivanja arhitekture i okolnog ambijenta predstavlja Branković Mountain Resort, ostvarenje projektnog biroa Alterno Inc iz Niša, autorskog tima Đorđa Kitića, Dušana Nikolića, Ivane Veličković, Mirjane Nikolić i Dejana Knežića. Već nagrađivani projekat ovog biroa (velika nagrada Trijenala u Nišu 2018. godine) oslikava pravi pristup rešavanju ove problematike - navode na sajtu.

Građani mogu da učestvuju u izboru, jer će nagrada za "Kuću godine" biti dodeljena u dve kategorije - na osnovu glasova publike i stručnog žirija.

Konkurs je otvoren do 14. januara, a koji kompleksi su u konkurenciji i kako možete glasati pogledajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Старо куче

    06:23 // 30. 12. 2020.

    Јел то она иста пекара у којој радници раде за минималац, па кад га приме морају део џ а врате газди у кешу?

  • AVRAMENKO

    14:52 // 29. 12. 2020.

    SVAKA ČAST LJUDIMA IZ ALTERNA!
    ŠTETA SAMO ŚTO TO NE VIDI GRADSKA VLAST ,PA DA ANGAZUJE LJUDE DA SREDE GRAD!

  • COCKE

    14:39 // 29. 12. 2020.

    Glasam za Brankovic mountain resort.

    • Dzamutka

      08:00 // 31. 12. 2020.

      Sto se bureka tice, nema goreg! Sto se cena tica, nema vecih ! Kuca je ok !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: