Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:29, 30. 5. 2018.

| Društvo

U koje teorije zavere Srbi veruju?

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
zikica-knjiga-foto-A.S
O teorijama zavere; foto: A. S.

Koje su glavne funkcije teorija zavere, zašto su Srbi ekstremno nepoverljiv narod, a istovremeno imaju preterano poverenje u domaće političke lidere, ali i kako političari na vlasti zloupotrebljavaju narodnu paranoju, samo su neke od tema knjige Nišlije Žikice Simića “Srbi - između paranoičnosti i naivnosti”.

HAARP i kemtrejls zavere, verovanje u vezu između osiromašenog uranijuma i kancera, sumnja u zvanične verzije smrti javnih ličnosti i verovanje u nametanje političara od strane spoljnih sila, neke su od teorija zavera koje je Simić predstavio u svojoj prvoj knjizi.

zikica Autor knjige; foto: J. V.Knjiga je, po njegovim rečima, namenjena najširoj javnosti, a ne samo stručnoj i bavi se aktuelnim teorijama zavere i paranoje.

Moja teza je da se Srbi, najveći deo naroda, bavi hiperprodukcijom zavera protiv sebe i da zaista ništa drugo i ne rade. Teorije zavere povezuju se sa niskim obrazovanjem, imaju emocionalnu osnovu. One se zasnivaju na mržnji, na strahu, na zavisti i ljutnji. Selektivno se primenjuju, interesantno je da recimo prema Rusima ne proizvode teorije zavere, zato što ih kao bratski narod vole. Proizvode se prema onome koga mrzimo, dakle najčešće prema Amerikancima - ističe Simić.

Autor navodi da su Srbi po nekim istraživanjima ekstremno nepoverljiv narod i da se ističu dvema ekstremnim i naizgled protivrečnim osobinama - paranoičnošću i naivnošću, između kojih, paradoksalno, istovremeno postoji podudarnost i identičnost.

zikica-knjiga3-foto-A.S Tajne službe i paranoja; foto: A. S.Srpski narod je veoma povodljiv, podložan manipulacijama, pogotovo političkim. On stalno poklanja poverenje političarima koji ga obično obmanjuju lažnim obećanjima i povoljnim konstatacijama o trenutnom stanju u društvu - navodi autor.

Publicista i istraživač, Miloš Bogdanović, autor knjige "Prokletstvo nacije" koji je jedan od recenzenata Simićeve knjige ističe da naš čovek ima potrebu da se bavi tuđom krivicom i da generiše spoljne i unutrašnje neprijatelje, što mu pruža neverovatno olakšanje za sopstvenu nečistu savest.

U društvu u kojem je stepen iskvarenosti toliko veliki da rezultuje izraženim međusobnim nepoverenjem, javlja se nerazumna potreba da se za sve okrivi tamo neko drugi, koji se predstavlja kao kakav nadčovek, koji ima moć da vlada i samim sobom i drugima, dok se naš čovek predstavlja kao da nema ličnost da bi vladao samim sobom i da bi se iskušenjima zla odupreo - napisao je Bogdanović.

zikica-knjiga2-foto-A.S Nije samo za stručnu javnost; foto: A. S.Okosnicu Simićevog rukopisa, kako kaže profesor Tehnološkog fakulteta u Boru Milovan Vuković, predstavlja fenomen poverenja. U tom smislu je sagledan društveni značaj poverenja, te obrazložena istorijska osnova verovanja u teorije zavere i paranoičnost koje, naravno, podrivaju poverenje.

A poverenje je, kako to pisac lucidno primećuje, preduslov bilo kog vida opštenja među ljudima. Autor takođe razmatra urušavanje poverenja ljudi u tradicionalne društvene institucije, problem s kojim se sve više suočavaju savremena društva - navodi Vuković.

Knjiga koju je štampala novosadska kuća “Prometej”, po mišljenju stručnjaka, nema najstroži naučni karakter, jer se radi o temi koja nije dovoljno istražena i nema toliko relavantnih izvora, pa je samim tim njena originalnost i zanimljivost razlog da najšira čitalačka publika upozna sa njom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    14:03 // 12. 12. 2019.

    Autor lepo primećuje da je sve stvar POVERENJA. Mi smo bezbroj puta kroz istoriju prevareni, pa nam je nepoverenje u kolektivnom nesvesnom, sa razlogom.
    Zamerka autoru je što pokazuje pristrasnost i elitizam time što naučno dokazane, notorne i osnovane sumnje u štetnost zračenja svih vrsta i zaprašivanja iz vazduha svrstava u "teorije zavere", u isti koš sa verovanjem da je zemlja ravna ploča.

  • Predrag Pejić

    23:12 // 1. 6. 2018.

    Tužno ali istinito

  • Zivojin

    23:06 // 1. 6. 2018.

    Knjiga koja na najbolji moguci nacin govori o teodeticarima zavera i objasnjava zasto se to javlja. Zanimljivo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: