Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 18. 12. 2018.

| Društvo

“U kreiranje budžeta policije da se uključe i građani”

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
debata mirc
Građani da budu pitani; Foto: M. Z.

Građani nisu dovoljno uključeni u kreiranju gradskog budžeta, a pogotovu ne onog za lokalnu policiju, zaključci su stručnjaka na konferenciji u Nišu, pa poručuju policiji da građane koriste kao saveznike i da ih pitaju za sve što je vezano za bezbednost. Ipak, u centralizovanoj Srbiji i policiji, svesnu su da je ovakav scenario - utopija i naučna fantastika.

Na konferenciji “Učestvovanje građana u kreiranju lokalnih budžeta za policiju” rečeno je da je budžet MUP-a i dalje socijalan jer 75% ide na plate zaposlenih u policiji, kojih ima 41.000, a od toga 27.000 u uniformi. Vladimir Erceg iz Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku navodi da su građani uključeni u budžetski proces, ali na pasivan način, jer samo pune budžet.

Milan Stefanović iz "Protekte" kaže da od građana treba praviti saradnike u planiranju.

Policija treba građane da koristi kao saveznike, mora da ih pita za sve što je vezano za njihovu bezbednost. Ja znam da je to utopija i da nemamo ni mnogo slučajeva dobre prakse u okruženju. Pre bilo kakvog ozbiljnog planiranja, moraju se obezbediti uslovi za dijalog između građana i policije - kaže Stefanović.

A u tom dijalogu, navodi Stefanović, napravila bi se ozbiljna analiza potreba na terenu - u jednom naselju građani žele više saobraćajne policije, u drugom naselju video-nadzor zbog huliganstva, u trećem možda žele da se više novca uloži da veći broj pozornika patrolira.

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju napominje da građani moraju da kontrolišu bar deo budžeta, “kako bi shvatili da je to njihov novac”.

Nema dobre vlasti, postoji samo dobra kontrola vlasti - kaže Dašić.

Jedan od zaključaka konferencije je da će se narednih meseci formirati mreža nevladinih organizacija koja će delovati kao neformalna grupa zainteresovana za pitanja gradske bezbednosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nestasna beba

    15:45 // 20. 12. 2018.

    Pravi primer utilitarizma. Za opste dobro a ponajvise policije.

  • Bas je tako

    14:17 // 20. 12. 2018.

    Pitanje je logika ili etika.

  • Mister

    11:54 // 20. 12. 2018.

    Treba im za organizaciju izbora najlepse policajke i policajca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: