Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:18, 30. 9. 2021.

| Društvo

U kuršumlijskom selu Igrište obeležava se 109 godina od formiranja Gvozdenog puka

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
spomenik gvozdenom puku
Prvi spomenik junacima Gvozdenog puka u selu Igrište kod Kuršumlije; Foto: Lj. M.

U kuršumlijskom selu Igrište, gde je krajem 2016. godine otkriven prvi spomenik junacima Gvozdenog puka, a odakle se tokom Prvog svetskog rata iz 12 kuća u selu 17 meštana dobrovoljno priključilo jedinici Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, u nedelju, 3. oktobra obeležava se 109. godišnjica od formiranja te najodlikovanije srpske vojne jedinice.

Organizatori najavljuju bogat kulturno-zabavni program koji će početi od 11 sati, a vence na spomenik u Igrištu položiće predstavnici Opštine Kuršumlija, Vojske Srbije, Udruženja "Gvozdeni puk" iz Igrišta, pojedinci i druge boračke organizacija iz Toplice.

Iz Udruženja "Gvozdeni puk" podsećaju da su od 17 boraca iz ovog sela, njih 14 dali svoje živote za slobodu Srbije, a istaknuto je da su pripadnici "Gvozdenog puka" učestvovali u 3 rata - dva balkanska i u Prvom svetskom ratu.

Nakon opšte mobilizacije koja je sprovedena 3. oktobra 1912. godine u Prokuplju, u stroju se našlo 4.744 mladića starosti od 21 do 31 godine. Tri petine sastava Drugog pešadijskog puka činili su Topličani i Kosaničani, a po jednu petinu Jablaničani i Zaplanjci – kažu u ovom Udruženju.

Ističu i da je zastava "Gvozdenog puka" bila najodlikovanija zastava srpske vojske i nikada nije pala u ruke neprijatelja, a istoričari podsećaju da su nakon samo 20 dana vojnici puka učestvovali u poznatoj Kumanovskoj bici, te da je najvišim srpskim odlikovanjem, ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima odlikovano 255 oficira, podoficira i vojnika.

Inače, spomenik u Igrištu je visok 6 metara i izgrađen je uz pomoć donacija, a koštao je oko 30.000 evra. Urađen je od nakvalitetnjeg granita uvezenog iz Južnoafričke Republike, sa dvoglavim orlom na vrhu, Karađorđevom zvezdom i grbom Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Antić

    19:09 // 1. 10. 2021.

    GVOZDENI PUK JE PONOS SRPSKIH PATRIOTA!
    Ne dozvolimo klovnovima da kaljaju vojničku čast!

    • Smuk

      22:29 // 1. 10. 2021.

      @Zoran Antić : Kasno , kasno g-dine Antiću !!! Pogledajte VS , komandni kadar, pogledajte oko sebe... sve čega su se dohvatili sve je već ukaljano !

  • Tajanstveni Alan

    18:11 // 30. 9. 2021.

    Molim potomke i postovaoce Gvozdenog puka, da ne dozvole da se sns uvuce u ovu pricu, da je bagatelise i koristi za dnevnopoliticke baljezgarije !
    To su ona komunisticka deca, sto odu u Solun na rasprodaje i u Kosmos, a da nisu obisli Zejtinlik i dozive katarzu !
    Potomak Solunskog ratnika !

  • Deda Topličanin

    11:31 // 30. 9. 2021.

    Neki hoće, najodlikovaniju zastavu, ZASTAVU GVOZDENOG PUKA, prisvoje, da čini jedinstvo, da se podvuku ispod nje, a deda im pucao na Drini1914 na nju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: