Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:14, 20. 4. 2024.

| Društvo

U nedelju u zdravstvenim ustanovama pregledi za otkrivanje rizika od bubrežne i srčane insuficijencije

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja niš
Građani mogu obaviti testove i preglede bez uputa i zakazivanja; foto: T. R.

U nedelju, 21. aprila od 8 do 16 sati u oko 170 zdravstvenih ustanova u Srbiji biće organizovani preventivni pregledi i građani će moći da bez zakazivanja urade preglede koji mogu da ukažu na rizik od bubrežne i srčane insuficijencije.

Jedna od ustanova gde će biti rađeni predledi za utvrđivanje faktora rizika za razvoj kardiorenalnog sindroma je i Dom zdravlja Niš.

U centralnom objektu biće rađeno merenje krvnog pritiska, merenje pulsa, EKG, određivanje BMI, određivanje nivoa glikemije, uree i kreatinina u krvi i određivanje jačine glomerulske filtracije.

Kao što i sam naziv govori, „kardio“ – odnosi se na srce, a „renalni“ – odnosi se na bubrege je specifičan klinički entitet u kome narušena srčana funkcija dovodi do pada funkcije bubrega ili obrnuto. Naziv sindroma odražava nepovoljnu i štetnu interakciju između ova dva vitalna organa. Kod postojanja kardiorenalnog sindroma u krvi dolazi do porasta nivoa različitih molekula koji govore u prilog oštećenju srca ili bubrega. Vrednosti ovih molekula jednostavno se mere laboratorijskim analizama iz venske krvi - navode iz Doma zdravlja.

Besplatni preventivni pregledi biće organizovani i u Zdravstvenom centru Vranje. Građanima će u ordinaciji 129 u službi Opšte medicine biti rađeno merenje krvnog pritiska, merenje pulsa, BMI (određivanje indeksa telesne mase), dok će u laboratoriji Doma zdravlja Vranje moći će da se urade analize iz krvi: glikemija, urea, kreatinin.

Pacijenti koji žele da urade laboratorijske analize, pre dolaska na pregled ne treba da doručkuju - poručuju iz ZC Vranje.

Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno da građani dođu od 8 do 16 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: