Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 22. 2. 2022.

| Društvo

U niškim parkovima polomljene klupe, pokvarene česme i blato na igralištima za decu

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti

Polomljene klupe iz kojih vire ekseri, zarđali delovi mobilijara za decu, tobogani iz kojih dete ide pravo u prašinu ili blato zavisno od vremena, česme koje i dalje služe kao ukras, slika je većine parkova u kojima će se ovog proleća igrati najmlađe Nišlije. Iz opštine Medijana navode da će odluka o konkretnim radovima oko česmi biti doneta kada vremenski uslovi dozvole njihovo izvođenje, dok je za popravku mobilijara zadužena JKP “Mediana” – od koje nismo dobili odgovor.

IPAK NASLOVNA Parkovi pred proleće; Foto: M. M. K.U parku pažljivi moraju biti svi, deca i roditelji – jer su mnoge klupe bez naslona, daske vire i iz mobilijara, brod u Čairu na kome su se deca povređivala opet je napukao. Ukoliko padne kiša igrališta u ovom parku su neupotrebljiva jer se ljuljaškama i klackalicama ne može prići od blata.

Iako im smeta ono što su zatekli, mnogi ne žele da javno ukažu na problem. Oni smeliji imaju jasne upute za nadležne, ali i građane.

Treba klupe da poprave, da se ofarbaju, stave česme, ovde u Čairu uvek nedostaje voda – kaže jedna sugrađanka.

NASLOVNA PARKOVI Mnoge klupe polomljene; Foto: M. M. K.Vode ima, ali samo u barama i u koritu fontane na amfiteatru, jer ove česme godinama služe samo kao podsetnik da su nekad građani tu mogli da se na vrućini osveže i popiju vodu. Nadležni iz Opštine Medijana su prošlog leta poručili da za ove česme nemaju rešenje.

Građani smatraju da bi najbolje rešenje bilo da park bude pokriven kamerama, slično onom delu gde se nalazi čuveni paun. Osim kamera, apeluju i da se namesti meka podloga kako se oko mobilijara ne bi sakupljale voda i bakterije.

Blato je svuda, onda umažu i tobogane, padaju direktno u blato. Podloga je skroz neprilagođena i nebezbedna – ističe sagovornica.

IMG_20220221_112326 Zarđali delovi posebno brinu roditelje; Foto: M. M. K.U Svetosavkom parku građani situaciju opisuju kao malo bolju, jer je oko tobogana i ljuljaški uglavnom postavljena podloga koja ne sakuplja vodu, a kada počne leto "česme uglavnom rade".

U Opštini “Medijana” objašnjavaju da je za kompletnu popravku mobilijara zadužena JKP “Mediana” i da su im predali i nadležnost za održavanje drvenog broda u Čairu.

Za popravku podloga na igralištima, tj oko mobilijara na koje građani ukazuju da su potrebne zbog bezbednosti i higijene nadležna je JKP “Mediana”. Mobilijar može da postavi svako fizičko i pravno lice, kao i lokalna samouprava uz prethodne saglasnosti i odobrenja nadležnih gradskih organa. Da bi bio postavljen, mobilijar za decu, tj. dečije igralište mora da ispunjava uslove definisane Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta koji se primenjuje od 19. juna 2019. godine – navode u saopštenju.

Ipak, iako navode da pojedinci i grupe mogu da kupe i poklone mobilijar, oni nemaju nadležnost da kupe podloge jer su u pitanju “stara igrališta”.

Još nije poznato da li će sa čairskih fontana opet poteći voda.

Što se tiče amfiteatra i česme Puž, Gradska opština Medijana planirala je u budžetu za 2022. godinu sredstva za infrastrukturne projekte, ali će odluka o konkretnim radovima biti doneta kada vremenski uslovi dozvole njihovo izvođenje - dodaju u saopštenju.

Navode da su tokom prošle godine uredili i rekonstruisali 40 venjaka koji se nalaze na njihovom području, uključujući i one koji su u Svetosavskom parku.

Od JKP “Mediana” nismo dobili odgovor na pitanja da li je popravka mobilijara u planu i programu ovog preduzeća.

Kako izgledaju parkovi i šta građani kažu o bezbednosti, možete pogledati u videu na početku teksta.

*Tekst je izmenjen nakon dopune odgovora iz Opštine Medijana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bora

    22:21 // 23. 2. 2022.

    Dobro ljudi, svi vidimo problem. Šra ćemo uraditi...? Dozvoljavamo manjini maloumnih da nam uredjuju život našim parama. Akcija nam treba!!!

  • vitez

    12:21 // 23. 2. 2022.

    Nije samo u Nišu već svugde, cela Srbija je prljava.

  • Lebac

    03:11 // 23. 2. 2022.

    A u parku kod Ćele-kule na travnjaku danima razbacani komadi najmanje 5 kg hleba! Doček za turiste!!! napreDNO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: