Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 25. 10. 2021.

| Društvo

U niškoj Gradskoj upravi odbijaju da prime zahteve za obeštećenje mnogim porodiljama

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Šalter u Gradskom uslužnom centru u Nišu
Govore im da se čekaju instrukcije i da su radnici na bolovanju; foto: I.N.

Odluka Ustavnog suda da nijedna porodilja u Srbiji nije smela da prima naknadu zarade manju od republičkog minimalca i da imaju pravo na obeštećenje nije stavila tačku na probleme porodilja iz Niša. Osim toga što nekima kasne rešenja, mnoge ne mogu ni da predaju zahtev za obeštećenje, pošto ih iz Gradske uprave ne primaju i za to navode različite razloge, ukazuju iz inicijative “Mame su zakon”.

Odredbu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja reguliše porodiljsko odsustvo, a prema kojoj su porodilje primale naknadu nižu od minimalca, Ustavni sud ocenio je kao neustavnu maja ove godine i rezultat je da majke imaju pravo na obeštećenje do iznosa u visini minimalne zarade.

Dok se majke u drugim gradovima u Srbiji suočavaju sa kašnjenjem rešenja i isplata, mnoge u Nišu imaju problem već prilikom predaje zahteva jer im iz nadležne Uprave za društvene delatnosti govore da se čekaju instrukcije iz Beograda.

Kada Ustavni sud kaže da je nešto bilo neustavno i da treba da dobijete obeštećenje, ipak morate neku formu da ispoštujete, a to je podnošenje tog zahteva. Međutim, u Upravi oni odbijaju da prihvate zahteve i govore ženama da službenici nisu prošli obuku za to, da imaju zaposlene koji su na bolovanju zbog kovida, šetaju ih. Najveći broj dobije informaciju da se čeka neka instrukcija iz Ministarstva i da treba da prođu obuku - kaže Tatjana Macura iz inicijative “Mame su zakon”.

Dodaje da nema nikakve obuke i da na sajtovima Ministarstva za brigu o porodici i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja postoji forma koja se popunjava i predaje na pisarnici, kako bi lokalne samouprave odlučile da li ima osnova da se isplati obeštećenje.

Kao inicijativa "Mame su zakon" apelovali smo da se javnost obavesti o ovome jer je nemoguće da nemaju instrukciju. Da je neka manja opština u pitanju, možda bi i bilo moguće. Niš je veliki grad i bezobrazluk je da za ovako nešto tvrde da čekaju obuku i intrukcije. Instrukcija na kraju krajeva je i javno objavljena na sajtu Ministarstva za brigu o porodici, plus su oni za to sve još 1. septembra dobili i korekciju da mogu da uvaže i one starije od dve godine - objašnjava Macura.

“Šetaju nas od vrata do vrata i od broja telefona do broja telefona” - komentar je jedne od majki koja već neko vreme ne može da preda zahtev.

Ne daju ni napismeno da neće da prime zahtev. Strašno je što se igraju sa ovako osetljivom grupom stanovništva - kaže Nišlijka.

Jedna od porodilja iz Niša uspela je nekako da preda zahtev još avgusta, ali kaže da rešenja još nema i da takođe dobija odgovore da se čekaju instrukcije.

Predala sam zahtev u Gradskoj upravi 21. avgusta. Bila sam uporna jer su prvo hteli da me vrate jer sam se porodila 2018. Otkako sam konačno predala zahtev, stalno zovem, posećujem Socijalno, pišem mejlove načelnici i samo dobijam odgovore poput toga da žena koja radi to treba da ide u Beograd po instrukcije, da je žena koja to radi u kovid izolaciji i slično - žali se ona.

V. d. načelnik Uprave za društvene delatnosti nije želeo da odgovara na pitanja novinara Južnih vesti već je uputio na mejl adresu, ali odgovora na mejl još nema, dok iz kabineta gradonačelnice poručuju da o ovome nemaju nikakva saznanja.

Podsetimo, pre dve godine članice inicijative “Mame su zakon” protestovale su zbog tada novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, pošto je doveo do promene načina obračuna i neke žene su primale svega 1.000 dinara mesečno tokom porodiljskog odsustva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    15:49 // 27. 10. 2021.

    Našem narodu još nije jasno da vredi samo kao jeftina glasačka mašina, koju kupuju za sitnu lovu : 3.000 din, 30€ ,50€... Prvi put se zeznuše te dadoše 100€ ali im posle dodje "iz d... u gl..." i oboriše cenu . Te, beše rodna godina za paradajz, te rast BDP-a ,te "strani investitori" koji pobegoše pa da ih obeštetimo. Nema obeštećenja porodiljama a tzv. Ustavni sud doneo odluku o isplati! Žalosno

  • Ne daju ni napismeno da neće da prime zahtev

    09:23 // 27. 10. 2021.

    Pošaljete PREPORUČENO sapovratnicom, na adresu...MORA da prime!

  • Denore

    10:48 // 26. 10. 2021.

    Grad Niš ladno ojadi svoju Kasu za MILION EVRA tj STODVADESET MILIONA DINARA svake godine isplaćujući odštete onima koje su izujedali GRADSKI PSI. Pse ne sklanjaju sa ulica ali zato ladno otimaju od tek rođene dece da bi masno plaćali štete koje učine psi što tumaraju GRADSKIM ulicama. Nihe to normalno ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: