Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 5. 5. 2021.

| Društvo

U niškoj gimnaziji učenici od ostataka užine prave kompost i pripremaju organsku baštu

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti

Organska bašta đaka niške Gimnazije "Bora Stanković"

Učenici niške Gimnazije "Bora Stanković" uskoro će u školskom dvorištu imati i baštu u kojoj će osim cveća saditi i voće i povrće, a deo ove nove letnje učionice su i specijalne posude za prikupljanje ostataka hrane gde će praviti kompost, odnosno prirodno đubrivo. Tako će sve ono što je ranije nakon užine završavalo u smeću poput hleba, kora od jabuka i banane pretvoriti u plodno zemljište, kaže koordinatorka projekta Foody profesorka Olivera Todorović.

Limenke, plastiku i papir već recikliraju, a uskoro će i ostatke hrane kao biorazgradivi otpad odlagati u specijalne kante i posude za proizvodnju komposta. Ogromna količina hrane završava na deponijama i od nje se stvara metan koji je opasan i doprinosi efektu staklene bašte, objašnjava profesorka biologije Jasmina Manojlović. "Borina" bašta Gimnazijalci pripremaju baštu;foto:JV

Naša deca imaju razvijenu ekološku svest i dopada im se što će dati dobar primer kako se postupa sa biorazgradivim otpadom. Osim što će materijal za kompost prikupljati u školi, ljuske od jaja, kesice čaja i sve što može da se preradi u prirodno đubrivo donosiće i od kuće, a kao nagradu za svoj trud dobijaju učionicu na otvorenom, baštu sa cvećem, ali i hranom jer ćemo saditi jagode, luk i zelenu salatu, kaže Manojlovićeva.

Nakon što su poslednjih godinu dana nastavu više slušali ispred računara nego u učionici, ne kriju oduševljenje što su na otvorenom i zajedno uređuju školski prostor.

Odabrali smo da sadimo namirnice koje se lako uzgajaju. Napokon sko izašli iz kuće i imamo nastavu u prirodi, družimo se i radimo korisne stvari, kaže učenica prvog razreda Janja Nikolić.

PHEL7366.00_01_41_06.Still003 Spremaju dve vrste komposta - tečni i čvrsti, ispituju PH vrednost zemljištaPriprema bio-bašte zahteva velike radove, a usput uz praktičnu nastavu analiziraju ph vrednosnot zemljišta, biljni i životinjski svet.

U saradnji sa profesorima pravimo dve vrste komposta, tečni i čvrsti i sređujemo prostor koji će koristiti i naredne generacije, ističe učenik treće godine Dimitrije Maslaković.

Do pre samo desetak dana ovaj prostor bio je zapušten i godinama nekorišćen.

Nefunkcionalan i zapušten prostor adaptirali smo u baštu i mesto za praktičnu nastavu. Iako smo planirali da uključimo samo prirodno -matematički i biohemijski, ali sada su nam se svi pridružili. Naš zadatak je da đake naučimo kako da menjaju navike, odlažu otpad i prave kompost i da smeće koje smo do juče bacali sada koristimo, kaže koordinatorka projekta profesorka Olivera Todorović.

Osim Gimnazije "Bora Stanković“ u projekat Foody uključena je i Srednja stručna škola iz Niša, a ukupno 15 škola iz cele Srbije. Projekat je pokrenuo Tehnički fakultet u Novom Sadu.

Inače, prema proceni Ujedinjenih nacija oko trećina prehrambenih proizvoda širom sveta završava kao otpad. Tokom UN samita o klimatskim promenama u Parizu, konferencijski centar je bačene prehrambene proizvode iskoristio kao izvor energije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Diofantove jednačine

    23:23 // 6. 5. 2021.

    Da li ovo konkurencija Matematičkoj gimnaziji iz Beograda!?!?! ha, ha, ha!!!

  • Hadija

    10:24 // 6. 5. 2021.

    Ne preterujete sa bastom, tuzice vas neka kompleksasica sa severa da joj kradete ideje

  • Milena

    16:12 // 5. 5. 2021.

    Gimnazijalac, komentar ti je površan, da ne kažem nešto drugo. Spremaju se da budu ljudi koji će znati i umeti da oplemene svoj životni prostor i planetu uopšte, pošto smo je mi doveli ovde gde je sada. Biti akademski građanin, na šta ih obe gimnazije koje dele prostor spremaju, ne znači biti nadmen i nadobudan već nadasve human i plemenit. Ako si stvarno gimnazijalac to bi trebalo da znaš.

    • master socijalac

      02:59 // 6. 5. 2021.

      Ja bih da vidim na kom javnom konkursu su primljeni ovi profesori? Očigledno na ovim nepostojećim, na kojima bez plave koverte i članske nema prolaza. A od skoro ukinuto je i pravo žalbe. napreDNO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: