Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 20. 10. 2020.

| Društvo

U niškoj kovid ambulanti sve više pozitivnih na koronu, primetno i pogoršanje kliničke slike pacijenata

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Povećanje broja osoba pozitivnih na virus korona primetno je i u Nišu, a doktor Milan Nikolić koji radi u trenutno jedinoj kovid ambulanti u Duvaništu kaže da je to bilo očekivano u ovim hladnijim danima. I klinička slika pacijenata, koja je tokom leta uglavnom bila blaga, sada se blago pogoršava, navodi lekar, a njegov apel je građanima da nose masku i drže distancu, jer će se tako zaštiti od korone, ali i drugih respiratornih infekcija sezonskog gripa.

Broj pacijenata koji zbog respiratornih infekcija dolaze u kovid ambulantu, koja je od juče ponovo u Duvaništu, već nekoliko nedelja se kreće između 250 i 300. Milan Nikolić lekar; foto: JV Nikolić kaže da je primetno i blago pogoršanje kliničkih slika; foto: JV-J.Adamović

Doktor Milan Nikolić koji radi u crvenoj zoni ambulante, koja je otvorena svakog dana i vikendom od 7 do 20 sati, kaže da je situacija trenutno prihvatljiva. Ono što lekare brine su upale pluća koje su se opet pojavile, te poručuju da je neophodno da građani budu disciplinovani tokom zime.

Nemamo neko povećanje u broju pregleda, ali nažalost imamo povećanje u broju pozitivnih rezultata u jednom određenom procentu, što se i očekivalo sa ovim hladnijim mesecima - kaže Nikolić.

Za sada je dovoljna jedna kovid ambulanta u Nišu, a u Domu zdravlja navode da će ponovo otvoriti i drugu u centralnom objektu ukoliko se broj prvih pregleda poveća. Gužvi za sada nema, a lekar kaže da je najviše ljudi ponedeljkom i petkom i podseća da je ambulanta otvorena i vikendom. Kovid ambulanta Duvaniste 1; foto: JV-J. Adamovic Kovid ambulanta otvorena svakog dana i vikendom od 7 do 20 sati; foto: JV-J.Adamović

Prethodnih 7 meseci koliko traje borba lekara sa kovidom menjala se i klinička slika pacijenata. Lekar objašnjava da je u prvom talasu bilo dosta pacijenata koji su imali teške kliničke slike, a da su tokom leta, posebno u julu i avgustu, pacijenti uglavnom bili sa lakšim simptomima.

Sada je opet blago pogoršanje, ne drastično, ali nešto što pratimo i čekamo da vidimo kakva će situacija biti u ovom drugom talasu. Nezahvalno je pričati kako se virus menja, ali mi smo tu za svaku promenu, za svakog pacijenta, da reagujemo na pravi način - pojašnjava.


Testiranje zavisi od indikacija i procene lekara

U ovoj ambulanti lekari rade i PCR i serološke testove, a koji će koristiti da bi dokazali prisusustvo virusa zavisi od indikacija, pojašnjava Nikolić, kao i njihove procene stanja pacijenta i simtoma koje ima.

Ukoliko dođe pacijent kod koga po indikacijama postoji sumnja da je u pitanju kovid infekcija, da ima te karakteristične simptome i ako ispuni sve te kriterijume, ukoliko se kod nas pojavi sumnja mi odmah šaljemo na PCR test i dobijemo odmah potvrdu - navodi lekar.

Ukoliko klinička slika ne ukazuje na prisustvo virusa pacijent dobija terapiju i lekari prate njegovo zdravstveno stanje, pojašnjava, a onda koriste brzi test koji pokazuje prisustvo antitela. Milan Nikolić lekar kovid zona; foto: JV Lekar Milan Nikolić poziva građane da budu disciplinovani tokom zime; foto: JV-J.Adamović

To znači da ako je pacijent bio u kontaktu sa virusom posle određenog vremena se razviju antitela i mi ta antitela detektujemo i dokazujemo da je bio u kontaktu sa virusom - dodaje lekar.

Ističe da su prethodnih meseci mnogo truda i energije uložili u rad sa pacijentima, da im bude što konfornije kada dođu u kovid ambulantu, jer Nikolić smatra da njihov dolazak u kovid zonu ne podrazumeva samo pregled i terapiju. Kaže da se trude da im stave do znanja da su uvek tu za pacijente i da mogu uvek da im se jave ukoliko im se stanje pogorša, s obzirom na to da je virus i dalje nedovoljno poznat.

Tako da sa te strane je dosta energije uloženo i pacijenti su i sami to primetili, opušteniji su, uvek traže da se vrate kod lekara kod koga su bili i prvi put. Nema problema ni sa tim kada ih pitamo da li su bili u kontaktu sa zaraženim ili ne, otvoreni su i iskreni i to jeste jedan od kriterijuma na osnovu koga se procenjuje dalje postupanje sa pacijentom - ističe.

Često čuju i pohvale, što lekarima i medicinskom osoblju, kako kaže, daje vetar u leđa da nastave sa borbom i da posle 7 meseci rade kao i prvog dana, sa istom energijom i željom da pomognu.

Zato građanima poručuje da i oni mogu biti taj "vetar", tako što će nositi maske i držati distancu, jer to nije samo zaštita od korone, već i od drugih respiratornih infekcija sezonskog gripa karakterističnih za naredne jesenje i zimske mesece.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    19:10 // 20. 10. 2020.

    Jos jedna potvrda koliko je ovaj narod slep a izgleda i glup. Zadnji put kad su nas zatvorili u kavez, bez napora su usred pandemije i vanrednog stanja sproveli mirno predizbornu kampanju a Prvorodjeni je delio respiratore kao Robin Hud.

    Sada opet ima price o zatvaranju, stanje se pogorsalo itd ... Naravno kad se Prvorodjeni sprema da menja Ustav. Da nismo zatvoreni, svi bismo izasli na ulice

  • Nikola pukovac

    14:50 // 20. 10. 2020.

    Slabo znaju doktori, niko od njih nema veze sa znanjem. Svi sto su i znali nesto su otisli u nemacku i norvesku. Smanjio bi doktorima platu za 10%

    • TITO

      16:19 // 20. 10. 2020.

      @Nikola pukovac: da lekar u Srbiji ima platu lekara u Nemackoj ili Norveskoj nista ne bi promenilo njegov odnos ka poslu i pacijentima u Srbiji! Na zalost, ogroman broj "umisljenih" i necije dece vodi zdravstvo Srbije i zato je sistem los! Oni koji su niciji, rade u Nemackoj, Norveskoj….

    • Jovan

      23:16 // 20. 10. 2020.

      A ti si imao prilike da komuniciraš sa baš svim lekarima koji su ostali da rade u Srbiji i da u toku tih susreta registruješ dovoljno parametara na osnovu kojih bi mogao da kao sveznajući izneseš jednu takvu opštevažeću istinu! Bravo! Najbolje bi bilo da se od sada lečiš sam, kad već oni ne znaju ništa.

  • Mara

    13:47 // 20. 10. 2020.

    Najbolji doktor i pozdrav za najbolju kovid sestru Violetu Saitović Sibinović.Doktor je potpuno u pravu

    • slavko

      16:11 // 20. 10. 2020.

      Pozdrav i za dr Maru,spec.za sve i svasta,posebno za komentarisanje svega i svacega!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: