Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:33, 31. 1. 2018.

| Društvo

U niškom Domu zdravlja akcija za prevenciju raka grlića materice

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja
Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice; foto: Vanja Keser

Lekari će u četvrtak 1. februara od 10 sati do 12:30 u holu Doma zdravlja u Nišu razgovarati sa ženama o tome koliko su važni redovni ginekološki pregledi i rano otkrivanje malignih promena na grliću materice.

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se obeležava od 28. januara do 3. februara, u niškom Domu zdravlja će žene moći da čuju od lekara koliko su redovni pregledi kod ginekologa važni za njihovo zdravlje.

U toku akcije vršiće se podela zdravstveno-vaspitnog materijala, o značaju ranog otkrivanja malignih promena na grliću materice - dodaju u Domu zdravlja.

Osnovna poruka koju žele da prenesu ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja može da se spreči. Ovogodišnjim sloganom - “Stop raku grlića materice” žele da apeluju na dame da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine treba da odvoje dan da posete svog lekara i iskoriste neku od mogućnosti prevencije

Žene koje dugo nisu ginekološki pregledane i nemaju svog izabranog ginekologa mogu da se jave Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Niš (ordinacija br. 55) kako bi uradile Papanikolau test i izabrale svog ginekologa - kažu u Domu zdravlja.

Inače, Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 2007. godine, nakon intervencije interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeležavanju ove nedelje, a Srbija već 12. put aktivno učestvuje u tome.

Podsetimo, kako je prošle godine rekao načelnik Ginekologije Doma zdravlja Dušan Simić, iako nije potrebno posebno zakazivanje Papanikolau testa, na pregled dolazi malo i uglavnom iste žene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislijka

    09:19 // 3. 2. 2018.

    "Stop slanju kod privatnika i kradji naroda! " Ova akcija nema smila jer ne lece obolele vec ih salju kod privatnika!
    Otkrili su mi takozvanu ranicu na grlicu materice, i poslali su me kod privatnika da uradim to za 100e. Slicna iskustva imala su jos mnoge zene sa kojima sam razgovarala u cekaonici... a sve to moze da se obavi u bolnici sa uputom besplatno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: