Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 28. 12. 2015.

| Društvo

U niškom Kliničkom prvi put ugrađena srčana pumpa

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
klinicki
Operacij urađena u niškoj Klinici za kardiohirurgiju i transplantaciju; Ilustracija; foto: arhiva JV

Pacijentu kome je, prema prognozi lekara, ostalo još nekoliko dana života, u Kliničkom centru Niš je urađena operacija LVAD - mehanička potpora radu leve komore srca, što je bio prvi put da se ovaj komplikovan zahvat obavi van Beograda.

Kako saopštavaju iz niškog Kliničkog centra, ova intervencija biće upisana u istoriju medicine u Nišu.

Jedino rešenje zbog naglog pogoršanja stanja pacijenta S.S. iz Niške Banje u terminalnoj fazi srčane insuficijencije bila je transplantacija srca ili ugradnja ove pumpe - objašnjava direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

operacija Objašnjava da su brzom zajedničkom akcijom Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Kliničkog centra Srbije i niškog Instituta za javno zdravlje obezbeđeni svi zakonski preduslovi da se krene sa ovom procedurom.

Tim koji je izveo ovaj zahvat predvodio je prof. dr Miljko Ristić, a u višesatnoj intervenciji učestvovali su doc. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS , doc. dr Dragan Milić, direktor Kadiohirurgije KC Niš, dr Emilija Nestorović, načelnica transplantacije u Klinici za kardiologiju KCS, dr Dragan Marković, anesteziolog iz KCS, kao i kompletna ekipa lekara i tehničara sa Kardiohirurgije niškog Kliničkog.

Nakon uspešno završene intervencije, hemodinamski parametri kod pacijenta su trenutno stabilni. Praćenje stanja pacijenta se nastavlja nesmanjenim intenzitetom i poštujući dobra pravila hirurške prakse u ovom trenutku još je rano za davanje dugoročnih prognoza - saopštava direktor Radovanović.

Direktor Kliničkog centra Niš zahvalio se, kako kaže, u ime 3000 radnika ali i u ime svih 2,5 miliona stanovnika juga Srbije, svima “koji su pomogli ujedno i edukovali naše lekare i tehničare za samostalan rad”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DS

    18:31 // 29. 12. 2015.

    Mislim da bi bilo korektno napisati da se radi o bolesniku koga su lecili i uputili lekari Klinike za kardiologiju Instituta Niska Banja, a ne da se to namerno ili nenamerno izostavlja.

  • Milos K.

    14:34 // 28. 12. 2015.

    Sramota je sto u komentarima politizujete ovakve slucajeve jer je u pitanju je spasavanje ljudskog zivota!U pitanju je teska i komplikovan operacija i svaka ironija poremcenih i neostvarenih licnosti komentarima na to je suvisna!Pacijentu zelim brz i uspesan oporavak!Kao gradjanin Nisa cestitam KC Nis i direktoru prof dr Zoranu Radovanovicu velikom zalaganju na poboljsanju usolva lecenja u KC Nis!

    • Jek

      15:14 // 28. 12. 2015.

      Na čemu čestitaš direktoru? Spasli čoveka Beogradjani. Klinika za kardiohirurgiju počela da se gradi pre 5/6 godina, a projektovana i pre toga.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:308028-Nis-Prve-operacije-na-otvorenom-srcu
      Znači KC Niš je imao najmanje 6 a realno 10 godina da iškoluje KARDIOHIRURGE..I gde su oni danas? Navedite mi ime jednog Niškog kardiohirurga!

    • @Jek

      16:58 // 28. 12. 2015.

      Naravno da je u pitanju ceo tim lekara specijalista!Opet CESTITAM dir. KC Nis prof. dr Zoranu Radovanovicu za svakodnevno zalaganje,jer daje sve od sebe da se savremenim metodama poboljsa kvaliteta lecenja u KC Nis!Svako ko ceni i postuje spasavane ljudskog zivota treba to da postuje!Sramota je sto ovo politizujete!Ali to je strvar licemerja,prostakluka i nezanja a takvih uvek ima sto se i vidi!

    • Zlobnik

      19:39 // 28. 12. 2015.

      @ Milos K.
      Možeš da im čestitaš koliko hoćeš , to je tvoje pravo ali više treba čestitati Beogradjanima , što su spasili čoveka.
      Ovde je reč o nestručnosti u NKC-u , koji za deceniju i po nije iškolovao NITI JEDNOG kardiohirurga !Tim iz BGD-a , koji je uradio operaciju je učlanjen u "Lekare bez granica" i uradili su operaciju za DŽ ????
      Sa desetak njihovih honorara iškolovali bi 2 kardiohirurga

  • gradjanin

    14:31 // 28. 12. 2015.

    Velelepna Klinika za kardiohirurgiju nema niti jednog kardiohirurga iz Niša. Ovakve intervencije jedino mogu da rade kardiohirurzi iz Beograda i pouzdano znam da su već dobili raspored rada u Nišu,sve do izbora. Da bi imali Perišić i Radovanović čime da se hvale.Sramota za njih dvojicu,ali svaka čast hirurzima koji rade i ljudima spašavaju živote. Ipak je to najbitnije.

    • @"gradjaninu" ili sta vec....

      16:00 // 28. 12. 2015.

      Ako si stvarno grajanin treba da te bude sramota sto politizujes ovakvu situaciju pacijenta koji je podvrgnut ovako teskoj i komplikovanoj operaciji!TEBE treba da bude sramota,ovim kometarom si ispao malogradjanin !Prof. dr Zoranu Radovanovicu,kao Nislija CESTITAM!!!Covek uporno cini sve sto je u njegovoj moci,da olaksa uslove lecenja u KC Nis -za to HVALA!Samo licemer i neznalica to nece da vidi!

    • J

      19:28 // 28. 12. 2015.

      @"gradjaninu" ili sta vec....
      Baš nasuprot. Da je hvaljeni Direktor baš pravi on bi imao petlju da zavede red naročito medju "kardiohirurzima", pa da ispita koliko godina/decenija se školuju i šta znaju sami da urade. A sve to bi doprinelo tome da se zgrada kardiohirurgije koristi 100% i stvarno svaki dan spašavaju životi i bez pomoći BG. Ovako je ovo samoreklama . Ko sad prati tog pacijenta?

    • Smuk

      19:29 // 28. 12. 2015.

      @"gradjaninu ili sta vec....već" :
      Čovek ne politizuje stvari , već iznosi činjenice , koje su poznate svim Nišlijama.
      Lako je biti prof dr, bez ijednog naučnog rada i ijednog ulaska u operacionu salu , teško je biti prof dr hirurg - kvalitetan, poznat po sposobnosti i prepoznatljiv na nivou Srbije, a ne "prof dr " u Nišu.

    • @Zlobnik

      11:03 // 29. 12. 2015.

      Naravno,zahvalnost timu lekara ali i coveku koji se je zasluzan da se to sve izvede u Nisu a to je prof. dr Zoran Radovanovic!Sta god pljuvaci po funkciji mislili i u kometarima pisali o njemu on je covek koji je porodican,ugledan Nislija,sve stekao svojim imenom i prezimenom i znanjem-to je za savako postovanje!!!Svidjalo se to nekom ili ne tako je!Svako ima pravo na svoje misljenje!PS Milos K.

    • @Smuk @J

      11:15 // 29. 12. 2015.

      Ovde se radi o spasavanju ljudskog zivota!Ocigledno hocete da nesposobnost i politikanstvo predhidnika prof. dr Zorana Radovanovica pripisete njemu-to je vrh cinizma!Covek je tek nekoliko godina na funkciji dir. KC Nis i sada mu se pripisuje nesto sto je po Vama trebao da bude pre desetak godina!Zasto neko ne prozove njegove predhodnike za razne afere!Prof. dr Zoran Radovanovic PONOS grada Nisa!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: