Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:36, 20. 4. 2022.

| Društvo

U niškom Kliničkom prvi put urađena operacija koja smanjuje broj napada kod obolelih od epilepsije

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar Nis
Operacija namenjena pacijentima kojima lekovi više ne mogu da kontrolišu napade; foto: JV

Vagusna nervna stimulacija kojom se smanjuje broj napada kod pacijenata koji boluju od epilepsije izvedena je prvi put u Nišu, na Klinici za neurohirurgiju. Operacija se izvodi kod pacijenata kojima lekovi više ne pomažu, a lekari kažu da neki nakon intervencije uopšte više nemaju napade.

Niški Univerzitetski klinički centar je za sada dobio jedan aparat neophodan za tu metodu, a kažu da bi drugi trebalo da dobiju na jesen.

Prva vagusna nervna stimulacija u Nišu trajala je dva sata, navode iz Kliničkog, a pomogao je Vladimir Baščarević sa Klinike za neurohirurgiju UKC Srbija, gde se ta operacija radi već nekoliko godina.

Prema njegovim rečima, dosadašnje iskustvo pokazalo je da se tom intervencijom kod 60% pacijenata prepolovi broj epi napada, u 30% slučajeva dolazi do redukcije od 80%, a 10% pacijenata više nema napade.

Sam aparat se kroz levu polovinu vrata, implantira oko pazušne jame, koji kontinuirano daje impulse po određenim modalitetima. Na taj način stimuliše vagus, a vagus preko svojih veza u mozgu na jako kompleksan način, smanjuje epilepsiju kod pacijenta dok kod određenog broja njih bolest i potpuno prestaje - objašnjava Baščarević.

Iz UKC-a navode da će odabir pacijenata raditi specijalisti neurologije, kao i da će im ta metoda znatno poboljšati kvalitet života.

Pažljivo ćemo birati pacijente kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti lečenja, a kod kojih nije moguće drugačijom procedurom uticati na poboljšanje stanja - kaže rukovodilac Klinike za neurologiju UKC Niš Slobodan Vojinović.

Rukovodilac Klinike za neurohirurgiju Vesna Nikolov kaže da je uvođenjem ove metode proširen spektar rada te klinike i da funkcionalna neurohirurgija dalje napreduje.

Poenta ove intervencije je da se ugradnjom elektrode koja se plasira na određeni nerv, regulišu talasi koji idu prema mozgu i na taj način obuzdaju učestali epi napadi - ističe Nikolov.

Kako je istaknuto, procene Svetske zdravstvene organizacije su da 5 do 10 ljudi na 1.000 boluje od epilepsije, kao i da se u manje razvijenim zemljama svake godine registruje više od 100 obolelih na 100.000 stanovnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    08:04 // 21. 4. 2022.

    Takve aktivnosti i rezultati, u ovakvom "očaravajućem stanju", zaslužuju pohvalu. Znanje i entuzijazam zavređuju pažnju. Ali bih i o nečemu drugom, prilika je, a ne manje vrednim. Dokle će ambulante specijalističke, kada je reč o pacijentima i čekanju na pregled, BITI PRAVA MORA. Užas. Da li mora tako?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: