Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:08, 7. 3. 2018.

| Društvo

U niškom PUPS-u izložba o uspešnim sportistkinjama

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
pups
Odražana i tribina o ženama i sportu i rekreaciji u trećem dobu; foto: JV

Povodom Dana žena, u niškom PUPS-u je otvorena izložba panoa na kojima su prikazane uspešne srpske sportistkinje, a uz fotografije se nalazi i kraći tekst. Najavljuju da će uskoro napraviti sličnu postavku na kojoj će se naći samo žene sa juga Srbije. Za penzionere je održana i tribina o ovoj temi, kao i o rekreaciji u trećem dobu.

U prostorijama niške Partije ujedinjenih penzionera Srbije, na Trgu Pavla Stojkovića, narednih nedelju dana moći će da se vide panoi zalepljeni na zidovima, koji prikazuju uspešne sportistkinje. Postavku je pripremio nekadašnji profesor fizičkog Jugoslav Hadži Tančić zajedno sa drugim penzionerima.

Kroz 31 pano prikazali smo postignuća žena u svim mogućim sportovima u kojima se žene iz Srbije zastupljene. To pokazuje koliko je zaista neograničena sposobnost ženskog pola kada su u pitanju sportske aktivnosti, a naravno uopšte i u životu - kaže Tančić.

Na panoima su prikazane dame koje su se svojim uspesima istakle u gotovo svim sportovima, poput košarke, rukometa, odbojke, fudbala, a ima ih i u borilačkim sportovima, planinarstvu, pa čak i hokeju na travi. Uz fotografiju nalazi se i kraći tekst o istorijatu sporta i ženi koja je prikazana.

Zasad osim košarkaškog sudije Ivane Milovanović nema drugih sportistkinja iz Niša, ali Tančić najavljuje da bi već sutra, kada se proslavlja Dan žena, mogla da bude otvorena i izložba o njima, jer i jug Srbija ima čime da se ponosi.

Na ideju da penzionerima prikažu dame sa bogatom sportskom karijerom, kako kaže predsednik Gradskog odbora PUPS-a Hadži Milorad Stošić, podstakao ih je praznik posvećen ženama.

8. mart, Dan žena je upravo povod da jednostavno damo značaj ženama, mada ja lično verujem da ženama pripada svaki dan u godini. Želimo ovim da kažemo da su žene uvek bitne u životu svih nas, i kao majke, i kao supruge, kao sestre, bake, tako da smo pred obeležavanje ovog praznika hteli to da uradimo - pojašnjava Stošić.


Penzionerke slušale o ženama u sportu i rekreaciji u trećem dobu

Bivši profesor teorije i istorije fizičke kulture Nenad Živanović govorio je na tribini u prostorijama PUPS-a o sportu i ženi, a kako je rekao zajednička im je tajnovitost, jer je i sport, poput žene, nepoznat i pun tajni.

Tokom svog izlaganja osvrnuo se i na to kako uspešne sportistkinje "koriste" mediji i političari, a kao primer je naveo Ivanu Španović koja je nedavno postala svetska prvakinja u skoku u dalj.

Na primer, u novinama je ona predstavljena sa naročito velikim fotografijama, ali to su sve fotografije koje imaju neku drugu konotaciju, a ne samo sportsku. Pogledajte te fotografije i videćete da je seksualnost tu na prvom mestu. Onda političari, na primer predsednik države je primio u zvaničnu posetu i politika je napravila spoj sa jednom izvanrednom sportistkinjom - naveo je Živanović.

Na tribini su penzionerke mogle da čuju i kako da se rekreiraju, a o tome im je govorio profesor sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Saša Pantelić, a osim šetnje, starijima preporučuje i plivanje, biciklizam i stoni tenis.

Sportske igre se ne preporučuju zbog mnogo razloga, zbog povreda, željom za pobedom koja može da dovede do incidentnih situacija - dodaje Pantelić.

Penzioneri bi čak mogli da rade i neke vežbe snage, ističe profesor, a među njima je mnogo vežbi koje mogu da rade kod kuće, a preporuka je i rad u bašti. Sve ono što ne podrazumeva nagle pokrete i veliki intenzitet rada, dodaje, mogu da upražnjavaju i stariji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • radivoje milenković

    13:05 // 8. 3. 2018.

    Koga li predstavljaju 3 poslanika PUPU u parlamentu, koja se nikada nisu javila za reč? Šta od njih očekivati? Možda u delo sprovode reči predsednika PUPS "Više se divim onima koji slušaju, nego onima koji pričaju". Rukovodstvo PUPS, na svim nivoima isključivo brine samo o ličnim interesima. Odreklo se članstva i osnovnih - izvornih načela Partije.

  • radivoje milenković

    12:52 // 8. 3. 2018.

    Vrlo prepoznatljiva ikonografija sa slike: fotografija J.Krkobabića; predsednika Gradskog odbora PUPS, podpredsednika PUPS, poslanika... (sve jedna ličnost). A penzioneri? Predsednik PUPS ih se jedino seti pred izbore, zalažući se za 13. penziju beograđanima, a onda se oglasi i niški PUPS, predlažući to isto, ali kad se obezbede sredstva u buđžetu Grada.

  • prof dr CVETKO prvi

    09:53 // 8. 3. 2018.

    PUPS bi trebao da organizuje "PUPS-ove sportske igre" , koje bi obuhvatile sve sportske discipline : trčanje na 100m -unazad, trčanje uvis, pljuvanje uvis , "nebeske Zem. zadruge" , "prizemne pošte" , "smanjivanje penzija na 100godina" - dok im je živ Krkobabić , "zamlaćivanje penzionera na 150.godina" stipl-čez , okretne igre -"tablić" , "kokonješte" i "penzioner u busu na mitinge".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: