Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 10. 11. 2018.

| Društvo

U nišku školu doveli guslare, pesnike i napravili izložbu u čast Vuku Karadžiću

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Guslar škola
Guslari tumačili delove pesama i približavali njihovo značenje prisutnima; Foto: OŠ "Sreten Mladenović Mika"

Osim što su se družili sa pesnicima, napravili izložbu, gledali nastup folkornog ansambla i prošli radionice ručnih radova, učenici niške Osnovne škole "Sreten Mladenović Mika" su povodom obeležavanja Vukove nedelje, slušali i guslare.

Života Plavšić i Tomislav Biberović su uz pomoć gusli, navode iz škole, uspeli da dočaraju autentični ambijent i time što su tumačili delove pesama i približavajući njihovo značenje i lepotu prisutnima.

Najveće interesovanje učenika, roditelja i zaposlenih izazvalo je gostovanje guslara koji je na ovom tradicionalnom instrumentu izvodio odlomke iz pesama koje se i obrađuju u osnovnoj školi – navodi nastavnica srpskog jezika Sonja Đorđević Petrović.

U nedelji posvećenoj reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću, učenici su, dodaju iz škole, razvijali kreativnost družeći se pesnicima Violetom Jović i Vlastom Cenićem. Stari predmeti Kako su se koristili predmeti koji više nisu u upotrebi? Foto: OŠ "Sreten Mladenović Mika"

Kroz pesmu su učili dijalekat, a putem izložbe su se upoznavali sa predmetima koji su se ranije koristili, njihovim nazivima i načinom na koji su se upotrebljavali u svakodnevnom životu.

Tako su nastale izložbe Zašto se kaže? Kako se zove? i Čemu služi? – objašnjavaju iz ove škole.

U okviru Vukove nedelje koju su obeležili od 5. do 8. novembra, nastupao je i Folklorni ansambla Mozaik u okviru priredbe pod nazivom Negujmo srpski jezik koja je prezentovana u dvorištu škole. Sve ove aktivnosti, dodaju, organizovali su upravo kako bi ukazali na to koliko je značajan rad Vuka Karadžića, ali i sačuvali tradiciju.

Čitav niz aktivnosti je imao za cilj da ukaže na zasluge i značaj rada ovog velikana koji je zadužio sve naredne generacije našeg naroda. Cilj organizovanih aktivnosti bio je, takođe, i negovanje jezika, tradicije kao i našeg bogatog kulturološkog nasleđa – navode iz škole.

Da prisutni dožive nezaboravno iskustvo, dodaju, doprinelo je i prisustvo članova Društva za negovanje tradicije Višnja koji su izložili svoje radove, kao i radionica ručnih radova koja se istovremeno odvijala u holu škole, a u okviru koje su svoje umeće pokazivali i učili jedni od drugih učenici, roditelji i nastavnici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: