Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 8. 4. 2020.

| Društvo

U pirotskoj Bolnici 6 zaposlenih pozitivno na kovid

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
petrović OB Pirot
Šestoro obolelih u Opštoj bolnici; foto: printskrin Jutjub

Šestoro medicinskih radnika Opšte bolnice Pirot pozitivno je na virus korona, potvrdio je direktor Goran Petrović. Nijedan od njih se ne nalazi na bolničkom lečenju i svi imaju lakšu kliničku sliku.

Na pozive novinara Južnih vesti ne odgovara, ali je odgovorio na pitanja radnice Gradske uprave u Pirotu. Video-intervju direktora Opšte bolnice Pirot Gorana Petrovića koji je objavljen na Jutjub kanalu Grada, iz Štaba za vanredne situacije prosledili su medijima, a u njemu on kaže da je od 15 zdravstvenih radnika, njih 6 pozitivno na novi virus.

Imamo i 6 negativna, a za 3 radnika se čekaju rezultati. Od broja zaraženih, 4 su lekari i 2 su sestre. Nijedan nije na bolničkom lečenju, svi su asimptomatski nosioci ili sa blagom kliničkom slikom. Svi zaraženi su blagovremeno udaljeni sa posla, epidemiolozi rade svoj posao, izoluju kontakte - kaže Petrović.

U video-izjavi Petrović objašnjava da niko nije zaražen u Bolnici.

Nemamo nijedan slučaj da su se zdravstveni radnici zarazili od pacijenata ili obrnuto. Uglavnom su to kontakti izvan Bolnice, što iz inostranstva, okolnih gradova i lokalne sredine - kaže Petrović.

Iz Opšte bolnice 7 lekara je raspoređeno u Klinički centar u Nišu, dodaje direktor, od toga 4 anesteziologa, 2 infektologa i 1 pulmolog.


“Nemamo problema sa opremom”

Iako su se zapošljeni iz Opšte bolnice javljali Južnim vestima da nemaju dovoljno opreme, direktor Petrović kaže da problema sa opremom nema i da ih nikada nije ni bilo.

Sa zaštitnom opremom koju smo imali na početku epidemije mi smo mogli da pokrijemo mesec dana. Ona nije deljena nepotrebno i neracionalno, već smo vodili računa o broju izvršioca koji su na poslu ili šta je potrebno za određena radna mesta - kaže Petrović.

On kaže da je snabdevanje zaštitnom opremom uredno, a da su već dobili 2 mobilna respiratora.

Snabdevamo se pre svega iz centralnog magacina Kliničkog centra u Nišu. Dobijamo maske, kombinezone, jednokratne mantile, vizire, naočare, kaljače, kapuljače, bakterijske filtere. Tu je i donacija Štaba za vanredne situacije - kaže direktor.

Po njemu trenutna snabdevenost je solidna i postoje zalihe sa zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima, a zaštitna oprema se meri u hiljadama komada.


Bez obolelih pacijenata u Bolnici

Trenutno u Opštoj bolnici je zbrinuto 5 pacijenata sa sumnjom na virus korona, kaže Petrović, a svi pacijenti su uzorkovani i čekaju se nalazi, te trenutno nema pacijenata koji su pozitivni na kovid .

U toku dana ugovoren je prijem i 2 pacijenta će biti transportovana u Nišu. Opšta bolnica Pirot je do sada prosledila 10 pacijenata u Niš, od tih 9 je uzorkovano. Prvi pacijent koji se pojavio iz Dimitrovgrada, prosleđen je u Niš bez uzorkovanja, nije uzorkovan ni u Nišu jer se smatrao verovatnim slučajem s obzirom da je bio u direktnom kontaktu sa osobom koja je pozitivna. Taj pacijent je već izlečen i vraćen je u Dimitrovgrad - kaže Petrović.

Do sada je u Opštoj bolnici Pirot uzorkovano 23 pacijenta, od toga su 10 bila negativna, 8 pozitivna i za 5 se čekaju rezultati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dac

    22:41 // 8. 4. 2020.

    nedao bog da se lecite u pirotu i kada je redovno stanje a sada ne smem ni da zamislim kako je .zao mi je ljudi koji su smesteni tamo .nemaju svi srece da zive u beogradu

  • Poltron

    22:03 // 8. 4. 2020.

    Od zaštitne opreme, podeliti cuvene gumenjake tzv. Michelinke!

  • Jovana

    17:31 // 8. 4. 2020.

    Pa nama na sastanku pre nekoliko nedelja reče taj isti direktor da ne da Bog da dođe epidemija kod nas jer smo svi toliko nekompetentni biće velike tragedije. Doduše čovek zna koliko su kompetentni njegovi rođaci i stranački kolege koje je on lično preko veze zaposlio.

    • djole

      21:33 // 8. 4. 2020.

      Gospođo, čemu tolika srdžba? Infektivno odeljenje Pirotskog zdravstvenog centra ima odlične doktore i medicinske sestre. Tu je i vrlo profesionalno osoblje Laborije ZC. Oba odeljenja su dobro opremljena potrebnim materijalom. Ako negde zapne, i sami vidite da zapinje i u Lombardiji, najbogatojoj regiji Evrope, ali i u najmoćnijoj i najbogatojoj državi, SAD. Bolest je potpuno nova i nepredvidiva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: