Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 2. 5. 2019.

| Društvo

U pirotskoj školi promovišu vožnju bicikla

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Bicikl omiljeno prevozno sredstvo Piroćanaca
Bicikl omiljeno prevozno sredstvo Piroćanaca; foto: A. S.

Svoju ljubav prema biciklizmu nastavnica engleskog jezika iz Pirota Ivana Bojkić prenela je na đake škole "8 septembar" u kojoj radi, a samo u poslednjih desetak dana u okviru školskog projekta “Čuvajmo planetu” đaci su delili svetla za dvotočkaše u gradu, poklonili bicikl svom školskom drugu i organizovano vozili do obližnjeg sela i nazad.

Svaka akcija je na svoj način interesantna, a kako se u Pirotu bicikl dosta koristi kao prevozno sredstvo, za đake Osnovne škole “8. septembar” organizovane su razne aktivnosti tokom cele godine čiji je inicijator nastavnica engleskog.

Njoj je bicikl omiljeno sredstvo prevoza, a kako kaže, volela bi da Pirot postane grad biciklista. Mini karavan do sela Izvor i nazad Mini karavan do sela Izvor i nazad; foto: I. B.

Dosta smo u školi radili na tu temu, a đacima se veoma sviđa i ponekad je teško da izaberemo decu za neku od akcija jer se veliki broj njih prijavi - kaže Bojkićeva.

Poslednja u nizu bila je ulična akcija 22. aprila, prilikom koje su učenici škole poklanjali svetla biciklistima u Pirotu, kada je dodeljeno 200 kompleta LED osvetljenja. Samo dan ranije, učenici i nastavnici promovisali su bicikl kao prevozno sredstvo mini-biciklističkim karavanom od škole do sela Izvor i nazad.

Imali smo i doktora i domaćina koji su nas sačekali u selu odakle je jedna od pomoćnih radnica u školi koja je takođe krenula. Deo kolektiva je takođe krenuo, nas šestoro, a ukupno nas je bilo oko 30 sa đacima. Bilo je teško da odaberemo đake, puno ih se prijavilo za vožnju - kaže nastavnica.

Deljenje led osvetljenja Deljenje led osvetljenja; foto: I. B. U okviru istog školskog projekta, u saradnji sa sponzorima, kupljen je bicikl za učenika škole koji boluje od cerebralne paralize, ali mu bicikl mnogo pomaže u oporavku.

Od kako vozi bicikl njemu je bolje, sad smo kupili novi, veći bicikl koji mu odgovara. Stavićemo pomoćne točkove, da može bezbedno da vozi, što će pogodovati njegovim mišićima - objašnjava Bojkićeva.

Učenici su ga iznenadili jer su svojim telima sakrili bicikl pre primopredaje, a kako dodaje nastavnica, taj čin je bio emotivan za sve đake i samog dečaka koji je dobio bicikl.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijel

    11:09 // 3. 5. 2019.

    Bravo za ideju, tako se radi u metropolama

    • zlatko

      14:33 // 4. 5. 2019.

      Prvo Pirot nije metropola a drugo bilo bi bolje da deca uce engleski jezik. Ucenici te skole kad izadju ne znaju ni 5 reci stranog jezika, koje su ucili godinama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: