Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 7. 9. 2018.

| Društvo

U planu obnavljanje fasada Gradske kuće u Nišu i Ćele-kule

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
gradska kuca
Zgrada koja je spomenik kulture prvobitno je bila filijala Narodne banke; foto: arhiva JV

“Zadužbina Đoke Jovanovića”, koja se nalazi u Voždovoj ulici i predstavlja nepokretno kulturno dobro, biće “osvežena” novom fasadom, osvetljenjem, a biće joj obnovljeni krov i stolarija. U toku je javna nabavka izbor izvođača koji će raditi na ovom objektu, kao i na novom delu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, dok je za narednu godinu, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, plan da se urede fasade Gradske kuće i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

Prema rečima Ivana Petkovića iz Kancelarije za lokalni razvoj (KLER), nakon što je završena prva faza obnove fasada kulturnih zgrada, kreće se sa drugom etapom koja uključuje kuću Đoke Jovanovića koja se nalazi preko puta glavne Pošte i novi deo niške Narodne biblioteke.

Kuća nekadašnjeg rentijera i dobrotvora, koja je nastala 1930. godine, dugo je zapostavljena, a plan je da zasija punim sjajem.

Objekat je sagledavan od strane projektanata i podrazumeva restauratorsko - konzervatorske radove na fasadnim površinama, reparaciju vrata i prozora na fasadnim površinama, popravku krovne konstrukcije i krovnog pokrivača sa zamenom dotrajalih elemenata, zamenu oluka i opšivki, izradu dekorativnog osvetljenja fasade - kaže Petković.

Fasade-II-foto-kler Ovo su planovi za kuću Đoke Jovanovića; foto: KLER

U novom delu Biblioteke biće takođe renovirana fasada, saniraće se prozori i biće popravljeno stepenište.

Javna nabavka za ova dva objekta otvorena je do 21. septembra, a kako se navodi u dokumentaciji, rok za izvođenje radova ne može biti duži od 60 dana od uvođenje u posao ponuđača.


Gradska kuća u novom ruhu

U trećoj fazi projekta uređenja fasada, koju finansira Vlada Srbije, kako kaže Petković iz KLER-a, biće ulepšana zgrada u kojoj borave gradonačelnici Niša i gradski većnici, kao i Spomen-kompleks Ćele-kula, a početak radova predviđa se za narednu godinu.

Gradonačelnik je doneo Rešenje o formiranju radne grupe, čiji je zadatak bio da izvrši odabir fasada objekata koji će biti predmet finansiranja. Radna grupa je utvrdila da su ovi objekti od posebnog interesa i da će se nad njima sprovesti radovi na uređenju fasada - kaže Petković.

800x600-ele-kula-foto-Narodni-muzej-Nis "Osvežavanje" fasade kupole koja "čuva" lobanje srpskih ratniika; foto: Narodni muzej NišSadašnja Gradska kuća, koja se nalazi u Ulici. 7. juli, spada u red arhitektonski najvrednijih javnih objekata Niša. Sagrađena je 1925. godine i bila je prva filijala Narodne banke u Srbiji. Potom se u nju 70-ih godina useljava Predsedništvo Skupštine opštine Niš, a dugo su se u njoj i obavljala venčanja. Zgrada je 1986. proglašena spomenikom kulture i zaštićena je zakonom.

Pre 5 godina je deo unutrašnjosti ove zgrade renoviran, dok je pre dve godine popravljan krov.

U planu je da se radi i na jednom od najpopularnijih turističkih mesta u Nišu, Ćele-kuli. Međutim, iz KLER-a ne preciziraju šta će se konkretno raditi.

U toku je priprema projektnog zadatka za ova dva objekta nakon čega će biti pokrenut postupak odabira projektanata za izradu neophodne projektno-tehničke dokumentacije potrebne za sprovođenje radova. Očekivani početak radova na ovim objektima je planiran za 2019. godinu, uzimajući kompleksnost oba objekta i važnost koju imaju u sklopu kulturnog nasleđa - kaže Petković.

Podsetimo, prošle godine su uređivane fasade Narodnog pozorišta, Arheološke sale, Simfonijskog orkestra i Narodne biblioteke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    18:13 // 9. 9. 2018.

    Alo Bulatoviću, zgrade u studeničkoj-somborskoj još nemaju prilaze, ulice,pare su date a ti bi da menjaš fasadu, gazimo blato, gde sunaše pare!?

  • Petar

    17:59 // 9. 9. 2018.

    Revitalozovacete fasadu zadužbine, da bi ste je doveli u stanje kakvo je ostavljeno od strane dobrotvora, ostavljate sastavni deo zakonom zaštićene fasade, spoljašnje jedinice klima uredjaja, bravo!!! Odnos državnih institucija prrma zakonu, ili šta je to Zakon, ma opusteno, ocekujem makar tri klime sa obe strane, danas glavnog ulaza u tvrdjavu, zakona ili estetike radi...

  • Marko

    21:46 // 8. 9. 2018.

    Slazem se da treba obnoviti fasade, ali fasade skola se ruse i ostaju rupe i malter precnika 1m. Sramota gde deca idu da provedu dan dok politicari rade u fensi kancelarijama....dete mi je krenulo u prvi razred, stolice zalomljene po ivicama, neokrecene ucionice, table bledo zelene od starosti....a kazu to je jedna od bolje uredjenih skola.Vodja opstine bio na prijemu dece, znaci video i slikao se

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: