Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 3. 3. 2017.

| Društvo

U pojedinim delovima Niša menja se dan odnošenja smeća

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
U nekim delovima grada menja se dan odnošenja smeća; foto: JKP
U nekim delovima grada menja se dan odnošenja smeća; foto: JKP "Mediana"

Umesto da smećari u jednom danu idu sa jednog kraja Niša na drugi, ubuduće će radnici JKP “Mediana” smeće čistiti po regijama. Novu dinamiku sakupljanja otpada uveli su, kažu, da bi usluga bila brža i efikasnija, ali i da bi smanjili troškove. Ipak, tvrde da građani neće osetiti razliku.

Iste termine za odvoz smeća imaće oko 90 % Nišlija, ali iz “Mediane” poručuju da je najbolje da se informišu o promenama za svoju ulicu i deo grada u kome žive na njihovom sajtu.

Na mapi je detaljno prikazano kojim danima će se čistiti neki deo grada.

Za kontejnere se ista lokacija radi 3 dana u nedelji i to ne može da se razdvoji po danima, ali za građane je bitnija ova promena za kante i oni to mogu da pogledaju na mapi, konkretno za svoju ulicu ili za region u kome žive. Ovaj probni period će da pokaže da li će neka ulica možda morati da se koriguje - pojašnjavaju u “Mediani”.

Način na koji je do sada uklanjano smeće nije menjan mnogo godina, dodaju, pa su odlučili da smećari idu po regijama koje su bliže jedna drugoj i time smanje troškove.

Do sada je bilo, na primer, da kamion krene iz Gabrovca, onda dok ode do Čamurlije i do Komrena mnogo se obilazi, takvi su reoni postavljeni mnogo godina ranije, po broju korisnika. Sada hoćemo da to bude teritorijalno - kažu u “Mediani”. Odlaganje smeća uskoro po regijama; foto: JKP "Mediana" Odlaganje smeća uskoro po regijama; foto: JKP "Mediana"


Počinje postavljanje kontejnera u selima

Plan “Mediane” je i da niška sela dobiju kontejnere, ali za to prvo meštani treba da upute inicijativu i odrede lokacije, a nakon toga se donose rešenja i postavljaju kontejneri.

Najavili su da će u Trupalu za koji dan biti postavljene prve posude za odlaganje smeća.

Želimo da u selima ne bude samo odvoz po kantama u domaćinstvu, nego da se postave 20, 30 kontejnera, zavisi od veličine sela. Mi smo pripremili dovoljan broj posuda i sve resurse koji su neophodni da se krene sa tim - dodaju u “Mediani”.

Poziv su, kažu, uputili svim mesnim zajednicama, a najveću zainteresovanost pokazala je Opština Crveni Krst. Ovakav model, dodaju, već postoji u Supovcu i Sečanici, što je dalo pozitivan primer drugima da na svojoj teritoriji pokrenu ovu inicijativu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gocko

    20:45 // 5. 3. 2017.

    Ne mogu da shvatim da se npr. godinama iznosi smeće iz ul. Nade Tomić radnim danom i onda nastaje haos u saobraćaju....

  • vozdova

    08:14 // 5. 3. 2017.

    Daba vama sve to, kada djubretari rade onako kako njima odgovara. U Vozdovoj nekad dodju rano ujutru, nekad u podne, nakad iznesu kante pa ih po nekoliko sati ne prazne i tako pune stoje na ulici. Neretko se desava da i ne isprazne sve kante, nego neke ostave i pune. Kontejnera, kojih u centru ima vrlo malo a i od skoro su poceli da ih gradjani zatvaraju i zakljucavaju, cesto prelivaju sa smecem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: