Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:39, 15. 12. 2020.

| Društvo

U privremenim bolnicama u Nišu 162 osobe - pacijenti iz Beograda dolaze i nakon otvaranja bolnice u Batajnici

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
kovid Radon
I dalje od ukupnog broja hospitalizovanih većina iz Beograda; foto: S. Janačković

I dalje su na lečenju u dve privremene bolnice u Nišu pacijenti iz Beograda i okolnih opština - u "Radonu" u Niškoj Banji većina od 116 koliko je hospitalizovano, dok je u hali "Čair" od 46 građana na lečenju polovina iz prestonice.

Pre desetak dana bilo je malo slobodnih mesta u privremenim bolnicama, ali je sada situacija nešto bolja, jer su neki pacijenti otpušteni. Ipak, veliki broj njih je na kiseoniku, a prema rečima lekara u stabilnom su stanju.

Direktorka Instituta "Niška Banja" Marina Deljanin Ilić kaže da su u "Radonu" uglavnom pacijenti sa teritorije Grada Beograda i da je transport nastavljen i nakon otvaranja kovid bolnice u Batajnici.

Imamo 116 pacijenata, 48 na kiseoniku, 34 mesta slobodna bez kiseonika. Većina pacijenata je iz Beograda i okoline, teritorija Grada Beograda, ima iz Niša, Knjaževca. Bilo je prijema, šalju nam i pacijente koji ne zahtevaju kiseoničku potporu, jer smo mi ipak za umereno teške pacijente, a Batajnica za teške, koji ne mogu da se transportuju tako daleko - navodi direktorka.

Više slobodnih mesta ima u hali "Čair", od 180 zauzeto je 46 kreveta, a 13 pacijenata je na kiseoničkoj potpori, kaže koordinator ove privremene bolnice Goran Stanojević.

Nekih 50 % pacijenata je iz Beograda i okoline, oni su ostali kod nas i neke ćemo narednih dana da otpustimo najverovatnije, preostala polovina je iz Niša i sa jugoistoka Srbije - navodi Stanojević.

Problem u hali bio je manjak kiseoničkih mesta, jer su nedavno sva bila zauzeta, pa Stanojević kaže da i danas očekuju da povećaju kapacitete, jer su oni kojima treba kiseonik najteži pacijenti koji se leče od kovida u privremenoj bolnici.

Stanojević kaže da je ka hali bilo manje prijema nakon otvaranja bolnice u Batajnici, ali da to ne znači da više neće biti transporta, jer se situacija menja iz dana u dan.

Tog dana kada se otvorila bolnica u Batajnici, sutradan je smanjen broj pacijenata koji su poslati prema nama u Nišu. Da li će da nastave transport zavisi, u Areni koliko smo juče čuli ima 30 slobodnih mesta, do pre 15 dana nisu imali nijedno, tako da videćemo. Idu slave, Nova godina, Božić, sve to mora da se uzme u obzir, nepredvidivo je, ali mi kapacitete moramo da imamo - pojašnjava.

Kapaciteti u niškim kovid bolnicama su skoro svuda puni, pa je situacija i dalje teška, a Stanojević ističe da je teško i zdravstvenim radnicima, koji mesecima rade bez pauze, mnogo je i obolelih, pa situaciju opisuje kao borbu. U toj borbi mogu da im pomognu građani, ističe, koji će pred predstojeće slave i praznike smanjiti kontakte i poštovati mere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    05:11 // 16. 12. 2020.

    @ Smuk gde si školski? ♡

    • Smuk

      13:03 // 16. 12. 2020.

      @Mara : U toplo i "krijem" se od Coronu ! Čekam da dodje vakcina pa da odaberem pravu i da me čipuju. Taman nema da se izgubim , oni će znati gde sam pa će mi jave gde sam.
      Haaaaa...

  • Smuk

    15:17 // 15. 12. 2020.

    Do kada be više Nišlije... Nišlije li ste ili neznabošci ?
    To su ljudi , aman, znate valjda za toliko a ko ih šalje kod nas - to je druga priča.
    A zaboravili ste da je teško se ukrcati u "svemirski brod" u pokretu !!!

  • Doklevise

    14:38 // 15. 12. 2020.

    Do sad smo ih ozdrzavali. Sad ih i lecimo o nasem trosku. Lepo. Nislije vracaju kuci bolesne da zaraze porodice, a beOgradjanima hotel sa toplom vodom. Mislim da je krajnje vreme da se pripojimo bugarima il kome god. Inace ce ceo zivot da radimo za beOgrad i beOgradjane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: